Redactor: Sorina Bujarov

Oricine a avut măcar o dată în viață dureri de cap. Indiferent care sunt factorii declașatori, fie că este vorba despre dureri cauzate de tensiune, mahmureală sau migrene, nu e nevoie ca de fiecare dată să vizitați medicul pentru a scăpa de aceste dureri. Specialiștii spun că metodele naturiste de tratament pot fi la fel de eficiente ca și preparatele medicamentoase, scrie News Max Health.

Potrivit specialiștilor de la Centrul pentru studierea durerilor de cap „Montefiore” din New York, cele mai eficiente metode naturiste împotriva durerilor de cap sunt următoarele:

Somnul. Durerile de cap de multe ori apar pe fonul oboselii, susțin specialiștii de la Asociația americană pentru dureri de cap. Potrivit acestora, programul supraîncărcat, stresul de la serviciu, dar și problemele de familie adeseori provoacă tulburări de somn. Experții recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare zi. Totodată, specialiștii precizează că trebuie să vă faceți un regim de somn constant, adică să vă treziți și să vă culcați în fiecare zi la aceeași oră.

Insuficiența de somn poate provoca boli și mai grave decât durerile de cap, afirmă experții. Studiile arată că lipsa somnului contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă, diabet zaharat, depresie, dar și dureri cronice de cap.

O dietă sănătoase care vă menține hidratat. Dacă nu mâncați o perioadă mai îndelungată de timp, zahărul din sânge scade semnificativ, ducând astfel la iritabilitate, gândire lentă și dureri de cap. Specialiștii recomandă să beți cel puțin opt pahare mari cu apă pe zi și să consumați alimente sănătoase, dacă vreți să evitați sau să tratați durerile de cap.

Anterior, studiile au demonstrat că magneziul, de asemenea, poate combate inflamația. Acest mineral poate fi consumat atât ca supliment alimentar, dar poate fi asimiliat și din fructe și legume, precum spanac, ulei de măsline, semințe de floarea soarelui și tofu.

Compres rece pe frunte. Potrivit specialiștilor, această metodă poate înlătura durerea de cap pulsatilă. O cercetare, efectuată de Fundația națională de dureri de cap din SUA, arată că 71 la sută dintre pacienții care au folosit această metodă au scăpat rapid de durerile de cap.

Neurologii spun că compresele reci puse pe frunte încetinesc fluxul sângelui și reduc inflamația. O altă explicațe a specialiștilor este că gheața poate reduce capacitatea creierului de a percepe durerea, deoarece acesta nu poate asimila în același timp și răceala și durerea, explică experții.

Duș fierbinte. Dacă durerea de cap este legată cu congestia sau presiunea de la nivelul sinusurilor, dușul fierbinte este cel mai indicat. Apa fierbinte crește fluxul sanguin, care la rândul său atenuează unele tipuri de durere. Unele cercetări sugerează că mediul cald și umed, cum ar fi sauna sau o baie fierbinte cu mulți aburi poate reduce sau elimina simptomele migrenei.

Masajul sau acupunctura. Instinctiv, mulți își fac masaj la tâmple atunci când au dureri de cap. Potrivit specialiștilor, acesta, dar și orice al tip de masaj elimină stresul și stabilizează tensiunea, care la rândul său oprește durerile de cap. Chiar și un masaj ușor de 30 de minute poate calma durerile de cap, susțin cercetătorii. Pe lângă masaj, acupunctura s-a dovedit și ea eficientă în cazul durerilor de cap. Un studiu taiwanez a demonstrat că presopunctura (sunt puncte asupra cărora se aplică o presiune) calmează durerile de cap chiar până la jumătate de an după tratament.

Relaxarea. De fapt, mulți experți cred că durerile de cap regulate sunt un semn al stresului prea mare: serviciu, familie, relații, stil de viață, dar și alți factori, iar această  metodă vine să diminueze stresul. Presiunile fizice, dar și cele emoționale contribuie la apariția durerilor de cap. Prin urmare, susțin specialiștii, una dintre cele mai eficiente modalități de a scăpa de durerea de cap sunt tehnicile de relaxare, cum ar fi meditația, terapia cognitiv-comportamentală, dar și biofeedback-ul (o metodă care folosește mintea, funcțiile creierului, în controlul unei funcții a organismului, care este, în mod normal, reglată automat).  

 

Articole relaționate:

Cum poți obține beneficii maxime din analgezice, fără efecte secundare 

70% din adolescenții moldoveni suferă de cefalee din cauza programului încărcat 

Migrena poate duce la alterarea permanentă a creierului