Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății continuă reforma instituțiilor medicale, chiar dacă mai bine de o lună implementarea acesteia a fost suspendată de Parlament. Ministerul a pregătit un proiect de hotărâre de Guvern, prin care solicită în gestiunea sa, în termen de o lună, toate spitalele care în prezent se află în subordinea Întreprinderii de Stat ”Căile Ferate ale Moldovei”. Experții spun că reforma este absolut necesară, dar atenționează autoritățile că au ales o cale greșită, deraind de la cadrul legal. 

În proiectul hotărârii de Guvern, pregătit de responsabilii de la Sănătate, este specificat că întreprinderea Căile Ferate va trebui să transmită în gestiunea Ministerului Spitalul de la Basarabeasca, cel Clinic Feroviar, cu stațiile din Chișinău și Bălți, precum și ambulatorul stației din Ocnița, cu tot cu clădirea policlinicii.

Viceministrul Sănătății, Octavian Grama, susține că resubordonarea spitalelor CFM trebuie oricum făcută, iar medicii nu pot fi separați unii de alții. El nu a putut, totuși explica de ce Ministerul Sănătății ciopârțește reforma instituțiilor medicale prin intermediul unei hotărâri de Guvern, în timp ce Parlamentul a dispus suspendarea mai multor acțiuni în acest sens, incluse într-o Foaie de parcurs, aprobată prin ordinul ministrului. „Așa o să fie mai repede. Nu vă temeți, va ajunge și în Parlament“, a declarat Grama pentru Sănătate INFO, refuzând să ne ofere alte detalii.  

Ion Pasecinic, consultantul principal al Direcției generale acte guvernamentale din cadrul Cancelariei de Stat, a declarat că proiectul a ajuns la Cancelarie acum două săptămâni însă a fost remis autorului din cauza unor divergențe cu Ministerul Transporturilor.

La rândul său, Anatol Șalaru, ministru în exercițiu al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, spune că nu este împotriva cedării spitalelor, însă impune cel puțin o condiție. „Vrem să fie păstrată măcar o secție de profil, unde angajații să poată trece controlul medical“, a precizat el. Totodată, oficialul spune că s-a discutat de mai multe ori posibilitatea tranformării spitalului Feroviar din Capitală în unul Universitar. Doar că și în acest caz e nevoie de o hotărâre de Guvern, insistă Șalaru.

Experții consideră, la fel, că Ministerul Sănătății apelează în acest caz la o jumătate de măsură.

În opinia lui Viorel Soltan, director al Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, toate instituțiile medicale departamentale trebuie incluse într-un sistem unic de prestare a serviciilor medicale. ”Excepție face spitalului Armatei, care are specificul său. Trebuie, însă, menționat serviciul medical al Ministerului Tranporturilor și Infrastructurii Drumurilor, cel al Ministerului de Interne sau Cancelariei de Stat. Nu este clar de ce acest proiect de hotărâre de Guvern acoperă parțial reforma și nu include alte instituții departamentale“, a subliniat pentru Sănătate INFO Viorel Soltan.