Redactor: Irina Papuc

Un bărbat de 34 de ani cu cancer care invadase masiv toate structurile şi organele din bazin, inclusiv osul sacru, până în apropierea măduvei spinării, a fost supus unei operaţii extreme la Spitalul „Sf. Maria”, fiindu-i extirpată toată zona afectată, inclusiv o parte a coloanei vertebrale.

Nicolae Androne, tată a doi copii, a fost internat la Spitalul „Sf. Maria” din Bucureşti în urmă cu trei săptămâni. Acesta a fost diagnosticat cu recidivă a cancerului rectal. Pentru a-l salva, medicii i-au făcut o operaţie extrem de complexă, care a durat aproape ore, prin care i-au extirpat toată zona afectată, inclusiv organe şi muşchi. Intervenţia poate fi considerată unică din punct de vedere al dimensiunilor zonei extirpate, scrie Mediafax.

La trei săptămâni de la operaţie, echipa multidisciplinară care l-a operat pe bărbat, formată din zeci de medici şi asistente, a oferit detaliile intervenţiei încheiate cu succes.

„Pacientul avea recidivă de cancer rectal dezvoltată în pelvis şi care a invadat masiv toate structurile şi organele din bazin, inclusiv osul sacru, până la un nivel foarte înalt, în apropierea măduvei spinării. Asemenea pacienţi beneficiază de o singură şansă, respectiv extirparea în întregime a ţesutului neoplazic, chiar dacă asta însemna extirparea tuturor structurilor şi organelor din pelvis. Deci se punea problema extirpării osului sacru aproape în totalitate. Extirpări de os sacru s-au mai făcut, dar nu de acest nivel. Acesta a fost motivul pentru care am avut nevoie de domnul doctor Dan Nica, neurochirug”, a declarat şeful echipei medicale, Gabriel Mitulescu, medic primar specializat în chirurgie oncologică.

Potrivit lui Mitulescu, prin extirparea tuturor organelor afectate, pacienţii au şanse de vindecare.

„Până nu cu mult timp în urmă, aceşti bolnavi erau consideraţi deasupra resurselor terapeutice şi se pierdeau, pentru că radioterapia nu poate fi eficientă la o cantitate atât de mare de ţesut canceros. Şansa pacientului a fost că nu avea metastaze în altă parte a corpului. Am sperat de la început ca prin această intervenţie să îl putem vindeca extirpând întregul ţesutul neopalzic. Sigur că este o operaţie exterm de dificilă. La sfârşitul operaţiei, ne trezim cu o cavitate din care lipsesc toate structurile şi organele, şi aici a intervenit echipa doctorului Stângu Cătălin, de la chirugie plastică şi reconstructivă, care a încercat să mai repare din „stricăciunile” făcute de operaţia noastră. Altfel spus, s-a extirpat tumora, împreună cu canalul anal, cu intestinul gros, cu vezica urinară, cu prostata, cu glandele siminale, cu porţiunea terminală a ureterelor, cu sistemul limfoganglionar din pelvis, cu muşchii care căptuşesc pereţii interni ai pelvisului şi cu sistemele vasculare iliace interne care irigau aceste organe. Practic, de la ombilic în jos, s-au extirpat toate organele şi structurile”, a explicat chirurgul.

Acesta a mai explicat pentru sursa citată că pacientul va purta toată viaţa o derivaţie fecală şi una urinară la nivelul abdomenului. Bărbatul va putea să meargă, să stea în şezut, să mănânce și chiar să șofeze, datorită neruochirugului care a avut grijă de toate terminaţiile nervoase. După un tratament de șase luni cu citostatice medicii îi vor face bărbatului reconstrucţia continentă de vezică, din ultima porţiune a intestinului subţire şi o porţiune a intestinului gros.

Pacientul - prezentat jurnaliştilor odată cu detaliile operaţiei - s-a arătat optimist. „Sper ca lucrurile să evolueze bine. Uitaţi, merg, mă plimb, stau pe scaun - sigur, acum, pe un colac. Am doar aceste două pungi după mine. În rest, totul este în regulă”, a spus bărbatul.

 

Articole relaționate:

Și bărbații pot dezvolta cancer la sân. În 2012, în Moldova au fost diagnosticați 12 bolnavi. Mulți dintre ei nu supraviețuiesc din cauză că merg târziu la medic 

Cele mai frecvente tipuri de cancer depistate în Moldova. Primul în top, cancerul colorectal, afectează anual peste 1.000 de moldoveni 

Aproape 900 de moldovence dezvoltă anual cancer mamar, iar 10 la sută dintre acestea decedează în primul an de la diagnosticare