Platforma E-Sănătate.MD lansează, în premieră, o campanie de promovare a medicilor din Moldova cu genericul „Doctor în Moldova”. Astfel, pe parcursul mai multor luni vă vom prezenta poveștile de viață a unor medici, vestiți sau anonimi, din sate sau orașe, dedicați profesiei ce și-au ales-o.

Vrem ca oamenii din Moldova să cunoască cine sunt doctorii fără de care sistemul nostru medical nu ar putea exista, iar sănătatea ne-ar fi mai șubredă. Vrem să arătăm că avem medici care se pot sacrifica pentru pacienții lor, că se implică mai mult decât le-ar cere jurământul lui Hipocrate, că își fac meseria nu doar pentru a fi remunerați, ci pentru că altfel nu și-ar vedea rostul în această profesie.

Personajele campaniei „Doctor în Moldova” vor fi medici de diferite specializări, tineri sau bătrâni, care muncesc în condiții extreme, fac navete, încearcă să aducă tehnologiile moderne în instituțiile lor medicale, să aline suferințe, îi fac pe pacienți să zâmbească sau pur și simplu se încăpățânează să schimbe sistemul, sfidând stereotipurile și practicile învechite. Mai mult, unul dintre meritele lor este că au rămas în țară în pofida greutăților.

Medicul care deschide campania „Doctor în Moldova” este de specializare ftizio-pneumolog și lucrează la spitalul raional Rezina. Nina Postu poate fi considerată un erou al acestui sistem, dar în primul rând al unei familii din raion. Din inițiativă proprie și cu multă insistență, doamna doctor a reușit, împreună cu autorităţile, să găsească și să repatrieze din Rusia o femeie dintr-un sat din Rezina, traficată anul trecut de un grup de romi și impusă să cerșească pe străzile din Moscova. Platforma E-Sănătate.MD a decis să-i ofere premiu „pentru păstrarea onoarei și tradiției nobile a profesiunii de medic și a respectului pentru viața umană”.

Ne propunem să continuăm tradiția cu alte reportaje scrise sau elaborate video despre cei mai dedicați doctori din Moldova. Poveștile lor se vor regăsi pe portalurile Sănătate INFO (sanatateinfo.md) și Sănătate TV(sanatatetv.md), de pe Platforma E-Sănătate.MD, precum și în paginile cotidianului Adevărul Moldova.

Partenerii acestei ediții sunt Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, cotidianul Adevărul Moldova și Clinica Sancos.

Biografie: Nina Postu

S-a născut pe 18 ianuarie 1972, în satul Slobozia Horodiște. În anul 1990 a absolvit școala medicală din Orhei, iar ulterior a fost admisă la facultatea medicină generală de la Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”. S-a specializat în ftizio-pneumologie. Din 1996 muncește la spitalul raional medic ftizio-pneumolog, este coordonatorul teritorial al Programului de control al tuberculozei din Rezina. Nina Postu deține numeroase diplome din partea autorităților locale și Ministerului Sănătății pentru merite în controlul tuberculozei în raion. Din 2003 până în 2011 a lucrat voluntar la emisiunea Sanitas, la Elita TV. Spune că a ales ftizio-pneumologia, pentru că este un domeniu interesant. Pentru că ftiziatria, în general, este considerată o specializare mai puțin atractivă, a vrut să arate că pentru a profesa trebuie să iubești cu adevărat oamenii, indiferent de specializare.