Autor: Irina Papuc

Premierul Iurie Leancă l-a apostrofat pe viceministrul Sănătății, Octavian Grama, în ședința de astăzi a Guvernului, pentru că nu era atent la un raport care viza activitatea doctorilor ce au admis înrolarea în armată a mai multor tineri bolnavi de tuberculoză, hepatita C și cu tulburări mentale.

Tonurile au fost ridicate după ce premierul s-a arătat deranjat de faptul că Octavian Grama nu era atent la informațiile pe care le prezenta procurorul general adjunct, Iurie Garaba.  Raportul viza problemele de înrolare în armată a tinerilor, iar cea mai stringentă este înrolarea acestora cu probleme grave de sănătate, precum tuberculoză, hepatită sau dereglări psihice.

„Domnule viceministru, ar fi bine să ascultați și să încetați discuțiile. Pentru cine vorbește domnul procuror adjunct, pentru mine? Pentru dumneavoastră. Să veniți data viitoare de mânuță cu domnul viceministru Ciocanu și să ascultați. Mă miră atitudinea aceasta față de doctorii care emit certificate false. Eu trebuie să iau atitudine?”, i-a reproșat premierul pe un ton ridicat.

De asemenea, în ședință s-a convenit ca Ministerul Sănătății să prezinte informații în privința doctorilor care au făcut parte din comisiile de recrutare – încorporare municipale și raionale și au admis greșeli.

În luna noiembrie, Procuratura Generală a anunțat că aproape 200 de tineri au fost înrolați în armată cu diferite maladii grave, printre care 18 cu tuberculoză, 40 cu hepatita C și peste 100 - cu dereglări psihice, precum schizofrenie sau tulburări explozive de personalitate. Diagnosticul a fost stabilit abia în cadrul examinărilor Comisiei Centrale de expertiză medico-legală a Forțelor Armate.

 

Citește la aceeași temă:

La armată, cu tuberculoză și hepatita C. Mai mulți tineri cu maladii grave au trecut comisiile raionale de recrutare pentru încorporarea în armată