Autor: Irina Papuc

Curtea Supremă de Justiție a decis că medicii de la Spitalul Municipal din Bălți trebuie să-i achite prejudicii morale unui bărbat HIV-pozitiv, pentru faptul că au indicat în certificatul de concediu medical datele privind prezența virusului imunodificienței umane. Suma prejudiciului ajunge la 20.000 de lei.

Curtea Supremă de Justiție i-a făcut dreptate unui bărbat HIV – pozitiv care a acționat în judecată Spitalul Municipal din Bălți, pentru faptul că nu i-a asigurat confidențialitatea datelor cu caracter personal și anume ce ține de statutul său HIV-pozitiv. Bărbatul a fost internat în această instituție în anul 2012. La externare, în certificatul de concediu medical, pe care urma să-l prezinte la serviciu, era indicat codul internațional al HIV (B 20.0), ceea ce înseamnă, de fapt, divulgarea statutului HIV. În consecință, bărbatul acționat în instanță instituțuia și a solicitat compensarea prejudiciilor morale în valoare de 50.000 de lei. Bărbatul a invocat că astfel și-a pierdut încrederea în lucrătorii medicali și în întreg sistemul de sănătate, precum și s-a autostigmatizat. Totodată, divulgarea datelor a avut loc fără acordul expres al acestuia.

Prima instanță – Judecătoria Bălți a respins cererea. Ulterior, Curtea de Apel a casat hotărârea primei instanțe și a stabilit că instituția totuși a divulgat date medicale condifențiale ale bărbatului și a obligat Spitalul Municipal să achite prejudiciu moral de 1.000 de lei. Persoana însă nu a fost de acord cu suma stabilită și a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție. Completul de judecători a decis că i s-a cauzat un prejudiciu moral și a obligat instituția să achite nu 1.000 de lei, ci 20.000. 

█  Curtea de Apel Bălți obligă Spitalul Municipal să plătească o mie de lei despăgubiri morale unei persoane HIV-pozitive. Victima nu este mulțumită și a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție 

„Colegiul remarcă faptul că, în lipsa unei asemenea protecții, persoanele care necesită îngrijire medicală nu ar mai fi dispuse să furnizeze informații cu caracter  personal și intim, necesare prescrierii tratamentului apropiat pentru boala de care suferă sau să consulte un medic, ceea ce ar putea să Ie pună viața în pericol, iar în caz de boli transmisibile, un asemenea pericol poate exista pentru colectivitate. Astfel, Colegiul reiterează că, informațiile privitoare la sănătatea unei persoane intră în noțiunea de viață privată. În același timp, Colegiu reiterează că, confidențialitatea informațiilor privind sănătatea era cruciala nu doar pentru intimitatea pacienților, ci și pentru păstrarea încrederii în profesia medicală și în sistemul de sănătate, mai ales în cazul HIV, având în vedere natura sensibilă a acestei afecțiuni”, se menționează în decizie.

Bărbatul va primi despăgubiri pentru prejudiciu moral în valoare de 20.000 de lei. Decizia Curții Supreme de Justiție a fost pronunțată pe 2 aprilie și este definitivă și irevocabilă. „Cazul este de impact și ar trebui să mobilizeze persoanele care se confruntă cu problema divulgării datelor cu carater personal, disciminării să-și apere drepturile și să nu tolereze încălcările care au loc împotriva lor. Acest bărbat a fost insistent și puternic, ceea ce este un bun exemplu”, a precizat Natalia Mardari, avocată, coordonator al Programului de Litigare Strategică IDOM. 

Acest caz a fost preluat și reprezentat de către avocații Programului de Litigare Strategică din cadrul Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM), care activează în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Potrivit statisticilor, peste 30% dintre persoanele cu HIV din Moldova se simt discriminate, nu au acces la servicii medicale de calitate, la educație, și-au pierdut locul de muncă și sunt ignorate de rude, prieteni și vecini. Totodată, fiecare al cincilea moldovean HIV-pozitiv evită să frecventeze anumite locuri publice de frică să nu fie discriminat. 

█  Articole relaționate: 

La marginea societății. Fiecare a treia persoană HIV-pozitivă se simte discriminată, nu are acces la servicii medicale de calitate, educație și este ignorată de rude 

Confidențialitate șubredă sau cum funționează la Chișinău cabintele de consiliere și testare voluntară