Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății apelează din nou la agenți economici privați, în încercarea de a salva Serviciul de radioterapie. Instituția a anunțat că intenționează să stabilească un parteneriat public privat pentru a procura mai multe utilaje medicale și așteaptă propuneri în următoarele două luni.

În anunțul publicat pe site-ul oficial al Ministerului nu se precizează valoarea contractului și nici obligațiile părților. Autoritatea specifică, însă, că ofertantul câștigător îşi va asuma toate costurile de reparaţie, precum și construcţia unui bloc, cele de achiziţionarea și întreţinere a dispozitivelor medicale, de angajare a personalului, precum şi costurile operaţionale, inclusiv pentru consumabilele utilizate în cadrul Serviciului de radioterapie. În schimb, agentul privat va gestiona Serviciul de radioterapie un termen de 25 de ani.

Investitorul privat ar trebui să cumpere pentru Institutul Oncologic un tomogaf computerizat, un simulator pentru topometrie, un accelerator liniar cu radiochirurgie stereotaxică, care tratează tumorile mici situate în profunzime, și un aparat pentru brahiterapie (tratarea maladiilor oncologice în domeniul ginecologiei). Iar drept dovadă întențiilor serioase și faptului că are banii necesari, acesta va trebui să prezinte Ministerului Sănătății o scrisoare de garanție în valoare de 100 de mii de euro, de la orice bancă comercială.

Solicitat de Sănătate INFO, Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic, a declarat că investițiile private reprezintă unica salvare, deoarece nici instituția sa, nici Ministerul Sănătății nu au banii necesari pentru procurarea unor utilaje care să le înlocuiască pe cele vechi de peste zece ani. „Utilajele medicale sunt foarte costisitoare. În plus, pentru instalarea unui echipament este necesară respectarea unor rigori stricte. Tot ne-ar costa aproximativ șase milioane de euro“, a adaugat Cernat.

El susține că agentul economic își va putea recupera investiția, iar una din surse va fi chiar Banca Mondială. „ Purtăm discuții cu Banca Mondială pentru acoradrea unui grant de patru sau cinci milioane de euro. Banii vor fi direcționați investitorului pe termen de câțiva ani, iar o altă sumă va veni de la Spitalul republican din Tiraspol. Avem cu ei un contract de prestare a serviciilor, deoarece regiunea nu dispune de o secție de radioterapie, iar pacienții sunt tranferați la noi“, mai adăugat directorul de la Oncologie. În acest sens, o cură de tratament care implică 20 de ședințe de radioterapie efectuate la acceleratorul liniar costă aproximativ 20.000 de lei. 

Institutul Onclogic este unica instituţie din Republica Moldova care acordă tratament radioterapeutic. De acest tip de tratament au nevoie anual circa 3.000 de pacienţi. Cu toate acestea, dotarea departamenului cu utilaj este insuficientă, iar majoritatea aparatelor de surse ionizante sunt uzate, unele fiind exploatate cu depăşirea normelor de capacitate maximă de funcţionare. Cele mai vechi aparate pentru investigarea pacienților și programarea radioterapiei sunt un tomograf computerizat din 1997 și un simulator pentru radioterapie din 1998. Aproximativ 80 la sută din şedinţele de radioterapie din 2011 au fost făcute folosind aparate cu sursă de cobalt, o metodă mai veche care nu mai este utilizată în ţările dezvoltate.