Autor: Sorina Bujarov

Anul trecut, în Municipiul Chișinău numărul copiilor afectați de tuse convulsivă a crescut aproape dublu față de 2012. Potrivit datelor prezentate de Centrul Municipal de Sănătate Publică, numărul acestora a ajuns la 90, pe când în 2012 au fost înregistrate puțin peste 50 de îmbolnăviri. Din totalul celor care au dezvoltat această boală anul trecut, 84 sunt copii de până la 17 ani.

Specialiștii spun că tusea convulsivă afectează tot mai mulți copii din cauza că în Chișinău, în ultimii ani, tot mai puțini părinți aleg să-și vaccineze copiii conform calendarului vaccinărilor. Potrivit acestuia, copii de până la un an ar trebui vaccinați împotriva tusei convulsive de trei ori, iar până la trei ani - încă o dată. Unii părinți însă nu țin cont de acest lucru, punând astfel în pericol și sănătatea copiilor lor, dar și a altor copii.

„Principala cauză a creșterii numărului de copii afectați de tusă convulsivă este faptul că tot mai puțini dintre ei sunt imunizați corect, vaccinul cu pertusis fiind scutul principal împotriva acestei infecții. Boala se transmite foarte ușor de la o personă la alta, așa că părinții trebuie să aibă grijă ca copilul lor să fie protejat”, explică Zinaida Ceban, medic infecționist la CSP.

 Echinococoza, confundată frecvent cu cancerul, afectează tot mai mulți moldoveni

Tusea convulsivă este o infecție acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de Bordetella pertussis. Specialiștii spun că inițial această se manifestă prin tuse simple și uscate, iar mai apoi acestea devin mai frecvente și foarte puternice, uneori provocând vomă. De obicei, dacă boala nu este tratată, tusa puternică persistă și câte 100 de zile. Afecțiunea însă este foarte periculoasă pentru copii de sub un an, la care rata mortalității la nivel mondial în cazul tusei convulsive este foarte mare datorită complicațiilor respiratorii.

Datele Centrului de Sănătate Publică mai arată că 38 de copii, din totalul celor 84 care au dezvoltat anul trecut tusea convulsivă, sunt imunizaţi incomplet cu componentul antipertusis. Nouă din ei au primit o doză de vaccin împotriva acestei boli, trei au fost vaccinați de două ori, opt copii au primit doar două doze de vaccin, iar un copil nu a fost imunizat deloc.

 █ „Am crezut că duc un mod de viață sănătos, însă în tot acest timp eram bolnavă”. Confesiunile unei mămici care nu a fost vaccinată niciodată 

În mare parte, părinții refuză vaccinarea copiilor din motive religioase, spune specialistul.

„Cei mai mulți refuză să se vaccineze din motive religioase, însă sunt și cazuri când lucrătorii medicali nu informează mămicile când trebuie efectuat vaccinul. Astfel, ei sunt imunizați fie cu o doză sau doar unul, în loc de patru, cât ar fi necesar până la vârsta de trei ani”, susține infecționistul Centrului Municipal de Sănătate Publică.

46 de copii, din totalul celor 84 care s-au îmbolnăvit anul trecut de tusea convulsivă, au fost vaccinați conform calendarului de vaccinări. Cu toate acestea, și ei au fost afectați de tusea convulsivă. Medicii explică acest lucru prin faptul că acești copii au fost vaccinați în perioada când aveau deja în organism o infecție, care a anihilat preparatul antipertusis.

„Imunitatea oferită de vaccinu nu este la fel de puternică, dacă vaccinul este făcut atunci când copilul are o infercție în organism. Infecția nu permite preparatului să dezvolte imunitatea post vaccinală, necesară în lupta cu tusea convulsivă. Totuși, la persoanele vaccinate, boala se manifestă mult mai simplu. În celelalte cazuri aceasta se dezvoltă în bronșită, bronhopneumonie, pneumonie și alte maladii periculoase pentru sănătate”, explică infecționistul Zinaida Ceban.

În afară de faptul că părinții refuză vaccinarea, și aglomerația caracteristică Capitalei se face vinovată de sporirea numărului de îmbolnăviri prin tusea convulsivă. Medici spun că această boală se transmie foarte ușor de la o persoană la alta, pe calea aerului.

„Se transmite mai greu decât rujeola sau gripa, însă persoanele care stau prin preajmă și intră în contact cu stropii de la tusa a celui infectat există riscul de îmbolnăvire. De aceea este bine de evitat locurile aglomerate pe timp de iarnă și primăvară, atunci când această boală este mai răspândită”, adaugă medicul Zinaida Ceban. Alte măsuri profilactice sunt igiena mâinilor și aerisirea cât mai frecventă a încăperilor.

 

 Articole relaționate:

Tot mai puțini părinți moldoveni își vaccinează copiii. De vină ar fi presa, organizațiile religioase și medicii 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”