Galina Obreja, medic, secția controlul determinantelor sănătății, Centrul Național de Sănătate Publică

Din anul 2005 și până în prezent consumul de sare iodată printre moldoveni este în descreștere. Datele studiului efectuat în anul 2005 indicau că 60 la sută dintre gospodării consumau adecvat sare iodată. Din păcate, studiul publicat astăzi de Ministerul Sănătății și UNICEF arată că acest procent a scăzut până la 44 la sută.

Astăzi, în Republica Moldova, sarea este singurul produs accesibil care poate combate deficiența de iod, care rămâne o problemă gravă pentru Republica Moldova. Date recente nu există însă ultimul studiu efectuat în 1996 a arătat că unul din trei copii este supus riscurilor deficienței de iod. Cel mai mult expuși riscului sunt copiii și femeile însărcinate. Deficiența de iod poate provoca dezvoltarea incompletă a creierului, avort spontan și mortalitate infantilă.

Oamenii au nevoie zilnic de 15 micrograme de iod pe zi. Jumătate îl obțin din alimente, iar restul necesar ar trebui să-l obțină din sare. De aceea consumul de sare iodată nu este o măsură temporară, ci permanentă. Este foarte important ca sarea să fie păstrată în recipiente bine închise, pentru a evita evaporarea iodului și ferit de razele solare.

În Republica Moldova deficitul de iod este o problemă de sănătate publică, iar printre primele măsuri luate de Guvern a fost fortificarea sării alimentare cu acest element, deoarece este foarte accesibil și este consumat zilnic. Moldovenii trebuie să înțeleagă că optarea pentru sarea alimentară iodată este foarte importantă. Altă sursă mai accesibilă acum în Moldova nu există. Din păcate acest lucru nu este conștientizat acum. Pentru a schimba situația este nevoie de campanii de informare.