Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății vine cu o reacție după ce mai mulți specialiști au egalat cu eșecul planul autorităților de a salva serviciul de Urgență prin instituirea unui parteneriat public-privat.

Într-un comunicat publicat pe pagina oficială a instituției se menționează că pentru reabilitarea serviciului de Urgență sunt necesari foarte mulți bani, iar statul nu-i are. „Modernizarea Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă, conform estimărilor noastre, necesită investiţii de circa 2,6 miliarde lei, ceea ce ar constitui 62 la sută din cheltuielile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, aprobate pentru anul 2013. Posibilităţile reduse ale statului pentru dezvoltarea Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă au determinat Ministerul să vină cu propunerea de iniţiere a unui astfel de proiect de parteneriat“, se anunță în comunicatul de presă.

Totodată autoritatea își motivează decizia prin dorința de a schimba starea deplorabilă din sistem și recunoaște problemele cele mai  stringente: lipsa cadrelor medicale (56,5% din necesar); rata mică a asigurării cu autosanitare, lipsa tehnologiilor necesare pentru dezvoltarea capacităţilor de intervenţie în cazuri de urgenţe majore și echipamentele sub limita necesităţilor pentru acordarea asistenţei medicale urgente la un nivel corespunzător.

Proiectul de parteneriat public-privat pentru Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă, care prevede ca serviciul să fie cedat unui agent privat pe o perioadă de 25 de ani în schimbul mai multor investiții a fost dezbătut în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Parteneriatul Public-Privat, iar până la aprobarea versiunii finale de către Guvern, acesta urmează să fie discutat cu societatea civilă şi examinat de Colegiul Ministerului Sănătăţii.

În cadrul unui interviu pentru Sănătate INFO, ministrul Sănătății Andrei Usatâi a declarat că este conștient de riscurile pe care le implică un parteneriat public-privat în Urgență, dar că deocamdată o altă soluție nu ar exista. „Suntem în faza efectuării unui studiu de fezabilitate. Este un risc enorm ca o parte din serviciu, care este de importanță vitală, să fie transmis în gestiunea privaților. Organizarea serviciului de urgențe necesită mulți bani. Nu mai putem tolera ceea ce avem în urgență. M-am consultat cu Raed Arafat (fostul ministru al Sănătății din România) și m-a atenționat că ei au avut probleme. Dar nici cu banii de la buget nu stăm bine, trebuie să găsim o soluție. Deși avem un Program național pentru dezvoltarea asistenței medicale de urgență, bugetul se ridică la 92 de milioane de euro, iar noi vem doar 37“, a conchis Andrei Usatâi. Vă reamintim că Legea privind parteneriatul public-privat  a fost adoptată în anul 2008. 

Citește la aceeași temă:

Serviciul de urgenţă ar putea fi privatizat pe un termen de cel puţin 25 de ani