Autor: Sorina Bujarov

Săptămâna aceasta în toate țările europene este marcată Săptămâna Europeană a Imunizării. În Republica Moldova, această săptămână ar urma să fie marcată prin organizarea unor lecții publice, activități în comunitate, expoziții, emisiuni radio sau TV, în care medicii din instituțiile medico-sanitare, medicii de familie și specialiștii din centrele de sănătate publică ar trebui să informeze populația despre beneficiile vacinurilor. În realitate însă, multe dintre aceste activități rămân doar pe hârtie, cel puțin în raioane.  

„Noi nu organizăm nimic pentru că noi nu avem nimic cu imunizarea. Cu aceasta trebuie să se ocupe Centrul de Sănătate Publică împreună cu medicii de familie de la Centrele de Sănătate”, spune Ion Gușanu, directorul spitalului raional din Leova.

În alte raione, din lipsă de specialiști, cum motivează doctorii, se organizează o lecție publică, în care vor fi informați doar medicii de familie despre beneficiile vaccinurilor, nu și populația.

„Vom organiza o lecție publică la Centrul de Sănătate. Epidemiologul nostru le va vorbi medicilor și asistentelor medicale superioare despre beneficiile vaccinării. Nu putem să organizăm mai multe prelegeri, deoarece nu avem specialiști suficienți ca să petrecem astfel de lecții în școli, grădinițe sau în alte instituții. Nici emisiuni radio sau TV nu putem organiza pentru că nu avem nici radio și nici TV în regiunea noastră”, afirmă medicul șef sanitar de stat la Centrul de Sănătate Publică din raionul Edineț.

 Tot mai puțini părinți moldoveni își vaccinează copiii. De vină ar fi presa, organizațiile religioase și medicii 

Acesta mai spune că lecțiile publice sau activități în comunitate sunt indicate pentru orașele mai mari, dar nu pentru orășelele mici.

Sunt însă raioane unde Săptămâna Europeană a Imunizării va fi marcată pe măsură. În raionul Hâncești, spitalul raional împreună cu Centrul Medicilor de Familie și Centrul de Sănătate Publică au elaborat un plan comun de activități, care au drept scop promovarea vaccinării copiilor.

„Vom organiza, pe rând, prelegeri publice în toate instituțiile medico-sanitare din oraș și vom informa populația despre necesitatea vaccinări copiilor. Noi în acest an punem accentul pe vaccinurile noi. Vom informa oamenii care sunt beneficiile acestor vaccinuri. Spre exemplu, înainte de vaccinul împotriva pneumoniei, la noi aproape jumătate dintre copii mureau din cauza acestei boli. Atunci când le spui asta, ei realizează cât de importante sunt vaccinurile”, afirmă Vera Munteanu, medic șef la Centrul de Sănătate din Hâncești.

Mai mult, mai spune medicul, pentru a-i convinge că vaccinarea este necesară doritorii vor fi invitați în excursie în camera de vaccinare.

„Nu demult chiar am efectuat o astfel de excursie pentru o familie, care nu vroia să-și vaccineze copilul. Le-am arătat că preparatele sunt de producție franceză, că sunt păstrate în condiții optime, că avem termometre cu control metrologic al frigiderelor unde se păstrează vaccinurile. Pot să-și aleagă cine să facă vaccinurile, principalul să facă aceste vaccinuri pentru că într-adevăr sunt necesare”, a mai adăugat medicul șef de la Centrul de Sănătate din Hâncești.

 În Moldova, numărul cazurilor de pneumonii la copii este în creștere. Maladia îi afectează în special pe cei din familii sărace 

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în Republica Moldova au fost atinse succese remarcabile în prevenirea bolilor transmisibile, după aplicarea Programului Național de Imunizări. Astfel, din 1993 în Moldova nu se mai înregistrează cazuri de poliomielită, în ultimii 10 ani au fost înregistrate doar 3 cazuri de tetanos la persoane nevaccinate. Din 2003 n-au mai fost înregistrate cazuri de difterie, iar pe parcursul anilor 2008-2011 nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă, doar 4 cazuri de rubeolă. Totodată, în 2012-2013, deși au fost înregistrate mai multe cazuri de rujeolă și rubeolă importată din țările vecine, acestea nu s-au răspândit. Morbiditatea prin tusea convulsivă și oreion a fost redusă de circa 80 de ori, iar hepatită virală B – de 40 de ori. Specialiștii spun că până la implementarea obligatorie a vaccinărilor, anual erau înregistrate în medie 476 cazuri de poliomielită paralitică, 142 cazuri de tetanos, 588 cazuri de difterie, 8 mii cazuri de tuse convulsivă, 10 mii de cazuri de oreion, 22.700 cazuri de rujeolă, 5.530 cazuri de rubeolă, 2.500 cazuri de hepatită virală B.

Cu toate acestea, numărul părinților care refuză să-și imunizeze copiii este în creștere. Potrivit Biroului Național de Statistică, dacă acum cinci ani aproape toți copii din țară, mai exact 99,1%, erau vaccinați împotriva infecțiilor incluse în Programul Național de Vaccinare, în 2011 numărul acestora era cu un procent mai mic, iar în 2012- cu aproape două procente.

În acest an, Săptămâna Europeană a Imunizării se marchează sub sloganul ”Cunoașteți, Verificați, Protejați.”. 

 

 Articole relaționate:

În ultimii 6 ani, vaccinurile antigripale au prevenit în SUA aproximativ 13,6 milioane de îmbolnăviri

Vaccin neconvențional împotriva diabetului de tip 1