Tatiana Cozaris, medic dietolog

Avitaminoza înseamnă un deficit de vitamine în organism și poate avea urmări neplăcute, precum slăbirea sistemului imun, fapt ce crește riscul de apariție al infecțiilor. Din fericire, formele grave de avitaminoză sunt rar întâlnite. Ce simptome are avitaminoza și cum scăpăm de ea, aflăm de la medicul dietolog Tatiana Cozaris.

Ce simptome are avitaminoza?

Simptomele avitaminozei sunt oboseala, iritabilitatea sporită, moleșeala, slăbiciunea, somnolența, capacitatea de muncă redusă, răcelile frecvente. Primul remediu împotriva avitaminozei îl reprezintă, bineînțeles, vitaminele. Ele sunt necesare organismului nostru pe tot parcursul anului, dar primăvara în mod special. Se impune, deci, o cunoaștere mai amplă a  vitaminelor, pentru a afla care dintre ele sunt cele mai importante pentru organismul nostru și lipsa cărora dintre ele provoacă avitaminoza.

Avitaminoza sau hipovitaminoza este lipsa de vitamine în organism, care poate avea urmări neplăcute. În general acest lucru este cauzat de o dietă dezechilibrată şi de lipsa legumelor şi fructelor proaspete.

Totuşi pe lângă legumele care conțin diverse vitamine, organismul mai are nevoie de carne, lapte, ouă, unt, pâine, pentru că şi acestea la rândul lor conţin mai multe vitamine. De asemenea, pentru a creşte imunitatea organismul are nevoie și de minerale cum ar fi calciu, zinc şi potasiu. Acestea se găsesc în roşii şi brânză şi sunt responsabile pentru calitatea activităţii intelectuale. Este foarte folositor şi sănătos, mai ales în perioada primăverii, să consumați multe ceaiuri sau sucuri naturale şi compoturi.

Ce vitamine trebuie să consumăm și de unde facem rost de ele?

Vitamina C sau acidul ascorbic este cea mai importantă primăvara, pentru că are rolul de combatere a infecțiilor. Vitamina C se găsește în cantități sporite în citrice, coacăză neagră, măceș, legume cu frunze verzi, mere, căpșuni, zmeură, cartofi, varză, etc. Este important să știți că în procesul de fierbere al fructelor sau legumelor vitamina C se distruge. Acest lucru e valabil și pentru procesul de uscare. Prin urmare, e bine să le consumați în stare proaspătă.

Vitamina D sau calciferolul este foarte importantă în procesul de absorbție a calciului de către organism. De acest proces este responsabilă pielea, care absoarbe razele soarelui. Vitamina D poate fi întâlnită în următoarele produse: ulei de pește, icre, pește roșu, ficat, smântână, lapte, gălbenuș de ou. Această vitamină este rezistentă la temperaturi înalte.

Vitamina A este importantă pentru vedere și pentru formarea și întărirea oaselor. În cantități sporite ea se găsește în morcovi, varză, urzică, dovleac, roșii, ardei roșu, porumb, caise. Nu se pierde în timpul fierberii, dar e bine ca procesul să nu dureze foarte mult.

Vitamina B1 sau tiamina este responsabilă pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos și are un rol important pentru metabolism. Această vitamină este produsă și de microflora intestinală, dar în cantități insuficiente pentru organism. Se conține în cantități suficiente în faina de grâu, produse de patiserie, orez, ovăz, hrișcă, secară, drojdie, gălbenuș de ou, fructe cu coaja tare, de exemplu nuci, în carnea de porc sau de vită.

Vitamina B2 sau riboflavina este responsabilă de formarea hemoglobinei în sânge, grăbește timpul de vindecare a rănilor. Se conține în drojdie, cereale, legume proaspete, ouă, lapte, carne, pește. Atrageți atenția la mediul alcalin care distruge această vitamină. De asemenea, acționează nociv asupra ei razele ultraviolete.

Vitamina E, tocoferolul, "vitamina tinereții", are rol în buna funcționarea sistemului muscular și a glandelor sexuale. Vitamina E conțin uleiul vegetal, gălbenușul de ou, legumele cu frunze verzi.

Cum păstrăm vitaminele în produsele alimentare? Iată câteva reguli

  • Păstrați produsele la răcoare și în locuri ferite de lumină
  • Nu țineți mult timp în apă legumele, fructele și verdețurile
  • Tăiați produsele în momentul în care începeți să gătiți
  • Carnea sau peștele copt în folie păstrează o cantitate mai mare de vitamine
  • Carnea înghețată se lasă la dezghețat la temperatura camerei și nu în apă
  • Legumele pentru gătit se pun în apa clocotită, se acoperă cu un capac și nu se amestecă des

În procesul de gătire multe vitamine se pot distruge. De aceea mărarul, pătrunjelul, ceapa verde este bine să le adăugăm direct în farfuria cu ciorba sau supă și să nu le fierbem. Salatele, atât cele din legume, cât și cele din fructe, este bine să le pregătim cu puțin timp înainte de ale consuma. Daca acest lucru este imposibil, străduiți-vă să nu adăugați sare, condimente, ulei sau maioneză. Păstrați legumele tăiate în frigider, într-un vas acoperit cu capac.

Este importat să rețineți că una dintre cele mai importante vitamine - vitamina A este asimilată greu de organism fără vitamina E. De exemplu, în salata de morcov cu zahăr este bine să adăugăm puțin ulei vegetal, smântână sau maioneză, iar în unele sucuri, în special în cele din morcovi, adăugați puțină miere.

Bogate în vitamine sunt și cerealele germinate: grâu, mazăre, fasole. De asemenea, o excelentă profilaxie a avitaminozei o reprezintă decoctul (fiertura) de măceș. Acesta nu este doar o plantă medicinală, ci și una dintre cele mai bogate surse de vitamine. El conține vitaminele A, B2, C, E, K, P. Ultimele trei se găsesc în măceș în cantități atât de mari, încât doar două boabe sunt de-ajuns pentru a asigura nevoia zilnică a acestor vitamine la om.