Stela Bivol, director cercetări, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate

În multe instituții medicale mai ales pediatrice, pacienții sunt rugați insistent și deseori nu prea frumos de infirmiere să poarte bahile când intră în special în staționare. Deși lucrez în domeniul sănătății publice, am fost intrigată dacă există o argumentare bazată pe dovezi despre utilitatea acestei practici și care este rostul ei. Am verificat literatura de specialitate și recomandările internaționale și nu am găsit prea multe.

De exemplu, un articol canadian citează drept sursă recomandările OMS și a Centrelor de Control al Maladiilor din SUA privind controlul infecțiilor. Așadar se recomandă respectarea distanței adecvată de la alți pacienți în sala de așteptare, tușitul în mască sau șervețel de unică folosință și spălatul pe mâini, ca fiind măsuri de precauție standard în secțiile aglomerate. Nici vorbă de bahile.

Cum se aduc infecțiile în spitale? Știința a dovedit că acest lucru se întâmplă preponderent două căi - în primul rând prin mâinile lucrătorilor medicali și a pacienților, deci e necesară igiena și spălatul pe mâini. A doua cale este cea aeriană, când într-un salon se află mai mulți pacienți cu afecțiuni respiratorii sau cum se întâmplă în secțiile de ftiziopneumologie, unde pacienții de tuberculoză schimbă tipurile de bacterii între ei, astfel transmițându-și unul altuia diferite tulpini rezistente. 

Cum luptă sistemul medical cu aceste infecții nozocomiale în Moldova? Încălțând bahile pe picioare și eventual niște halate pe vizitatori. Nu am văzut în niciun spital ca vizitatorii să fie rugați să își spele mâinile la intrarea în secție. 

Și totuși, de ce bahile și nu spălatul pe mâini? Oare să nu știe sistemul medical despre metodele de reducere a infecțiilor? Eu cred că explicația ține mai mult de ecuații economice și nu de controlul infecțiilor. Bahilele protejează curățenia podelelor, fără niciun impact asupra controlului infecției. Se ating câteva scopuri economice: 1.infirmiera lucrează mai puțin, 2. instituția economisește apă și soluție dezinfectantă, 3. circulă bani lichizi, căci bahilele nu sunt gratuite, așa cum le oferă instituțiile private.

Ce ar fi dacă ar apărea cerința de a le cere vizitatorilor să se spele pe mâini? 1 s- ar consuma apă, 2. instituția ar trebui să  procure cantități mari de săpun 3.instituția ar trebui să procure și dispozitive de uscare a mâinilor, care consumă energie electrică, fie șervețele de unică folosință. 3. băile pentru vizitatori ar trebui reutilate pentru a avea apa și chiar apă caldă. Deci, numai cheltuieli.

În loc de concluzie. Ce-ar alege un manager de spital - promovarea bahilelor sau a spălatului pe mâini? Fiecare dintre noi este la un moment dat pacient. Voi fi rugată insistent și în continuare să îmbrac bahile, pentru că șefa așa cere și mă voi întreba pe cine pot să conving cu cunoștințele mele că bahilele nu servesc la nimic.