Autor: Sorina Bujarov

Datoriile le taie toate aripile. Spitalul raional Vulcănești activează pe muchie de prăpastie din cauza datoriilor acumulate de-a lungul anilor. Acestea se ridică în prezent la aproape trei milioane de lei, dintre care peste 300 de mii sunt restanțe la salarizarea doctorilor, 780 de mii - restanțe la plata medicamentelor, iar 230 de mii de lei - cheltuieli pentru mâncare.

 „Când am preluat această funcție, spitalul avea datorii de aproape 8 milioane de lei. Toate problemele se trag de când s-au împărțit raioanele. Înainte aveam 36 de mii de locuitori, iar acum avem doar 20 de mii. Înainte aveam 18 mii de persoane asigurate, acum sunt doar 14 mii. Astfel, bugetul oferit de Compania Națională de Asigurări în Medicină s-a redus semnificativ, cu toate că noi încă am continuat să cheltuim ca pentru o populație mult mai mare”, susține Mihail Gheorghiev, medic șef la spitalul raional Vulcănești.

Cea mai grea situație, povestește acesta, a fost la sfârșitul lui 2012, când angajații spitalului nu și-au primit salariile timp de patru luni.

„Noi aveam bani pentru salarii, însă Moldova Gaz ne-a blocat conturile, deoarece aveam datorii de peste 800 de mii de lei. Fiecare a supraviețuit cum a putut”, adaugă Gheorghiev.

În aceste condiții, unii medici s-au concediat, iar alții au ales să  cumuleze mai multe locuri de muncă, doar să poată supraviețui. Și acum, majoritatea doctorilor sunt angajați pe jumătate sau doar o pătrime de salariu. Un chirurg care muncește la spitalul din Vulcănești, de exemplu, primește un salariu de 1.500 de lei. Din acest motiv el este prezent în instituție doar câteva ore pe zi.

 Peste 21 de milioane de lei pentru spitalele raionale în 2013 de la autoritățile locale. Unele spitale au primit milioane, iar altele - doar câteva zeci de mii de lei 

„Un alt exemplu, oncologul la noi este angajat pe 0,25 salariu. El este la muncă doar o oră și jumătate, poate două. El, practic, nu reușește să facă nimic în acest timp, deoarece consultul unui pacient poate dura chiar o oră. Nu poate nici el să muncească pe degeaba, însă mai intră în situație și mai muncește peste program, cu toate că nu i se plătește”, afirmă managerul instituției medicale din Vulcănești.

Muncesc astfel pe bani de nimic, în condiții în care trebuie să economisească lumină, căldură, gaz, medicamente și alte consumabile. Promisiuni că vor primi ajutor și situația se va schimba spre bine au primit din toate părțile, însă ajutorul întârzie să apară.

„O mulțime de oficiali ne-au vizitat spitalul și sunt la curent cu situația noastră, însă nu primim ajutor de nicăieri. Doar anul trecut Consiliul Raional ne-a oferit un ajutor de 500 de mii de lei și, deja, unii agenți economici care ne oferă mâncare. Nu cumpărăm mâncare, ca să economisim pentru alte necesități”, afirmă Mihai Gheorghiev.

Cel mai complicat este să asigure spitalul cu medicamente. Instituția are doar preparatele necesare pentru cazuri de urgență. Cele pe care ar trebui să le ofere gratis asiguraților, nici pomină. Pacienții trebuie să le cumpere.

 Generos pentru unele și zgârcit pentru altele. Anul trecut, instituțiile medicale din țară au obținut de la neasigurați cu 160 de milioane de lei mai mult decât în 2012  

 „Urgențelor putem face față, însă pacienții planificați, adică cei care din timp vin și se programează pentru internare, îi rugăm să-și procure singuri medicamente, deoarece noi nu avem. În mare parte, pacienții ne înțeleg situația și sunt mulțumiți de asistența medicală pe care o primesc”, spune managerul spitalului.

Deși numărul pacienților deserviți la spitalul din Vulcănești  este mult mai mic în comparație cu alte spitale raionale, pentru a primi acreditare de la Ministerul Sănătății, instituția trebuie să întrunească aceleași condiții cu celelalte instituții medicale de același nivel. Apar însă mai multe probleme, spune managerul spitalului - numărul necesar de angajați pentru populația raionului nu corespunde cu numărul angajaților necesari pentru a primi acreditarea din partea Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate.

„Ca să fii acreditat ca spital raional este nevoie să ai un medic șef, doi medici șefi adjuncți, contabil șef, contabil-șef adjunct și multe alte funcții, care nouă, spre exemplu, nu ne trebuie, pentru că spitalul deservește un număr mic de populație și nici salariu nu avem din ce le plăti. Noi însă când știm că trebuie să ne viziteze Consiliul pentru acreditare angajăm persoane în funcțiile necesare ca să fim acreditați și ulterior îi concediem din nou pe acești oamenii”, spune Mihai Cheorghiev.

În aceste condiții, au existat propuneri de închidere a spitalului.  Responsabilii spun însă că aceasta nu este o soluție, deoarece 20 de mii de oameni nu vor avea un spital raional în care să se trateze.

„Și noi suntem oameni și noi avem drepturi la fel ca și ceilalți. Vom face față problemelor, dar nu vor închide spitalul. Aici se tratează anual în jur de 4.000 de oameni, se nasc peste 300 de copii și se efectuează în jur de 1.000 de intervenții chirurgicale. Aceste date arată că noi nu muncim mai prost ca ceilalți”, a adăugat medicul-șef al spitalului de la Vulcănești.

Managerul spune că pentru a soluționa problemele ar avea nevoie de 15 milioane de lei anul. De la Compania Națională de Asigurări în Medicină primesc însă doar nouă milioane.  

 Articole relaționate:

 Cresc investițiile în sănătate din surse externe, însă nu și salariul medicilor sau cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor