Autor: Sorina Bujarov

În pofida încercărilor autorităților de a motiva doctorii să rămână să muncească în țară, sistemul de sănătate din Republica Moldova devine tot mai sărac în medici, de pe an pe an. Statisticile arată că tot mai mulți lucrători medicali părăsesc sistemul medical din țară și aleg să plece peste hotare sau să muncească în alt domeniu. În același timp, numărul specialiștilor nou angajați în domeniu este mult mai mic decât numărul celor care părăsesc sistemul de sănătate.

Potrivit datelor prezentate de Sindicatul „Sănătatea”, în 2013, numărul lucrătorilor medicali care au rupt orice relație de muncă cu sistemul medical a ajuns la 6.646 de specialiști, adică cu peste 630 de angajați mai mult decât în 2012.

Datele mai arată că din totalul acestora, 816 sunt doctori, puțin peste 2.220 sunt asistenți medicali, infirmieri, moașe și alți specialiști de verigă medie, iar 3.607- reprezintă alt personal. Printre specialiștii care au părăsit sistemul medical în 2013 se regăsesc și angajați care au fost eliberați din funcție la inițiativa angajatorului. Totuși, majoritatea au plecat din proprie inițiativă. Astfel, din totalul celor care s-au concediat din instituțiile medicale publice din proprie dorință, 616 sunt medici, iar 1651- personal medical mediu și 2.919- alt personal.

 █  Cresc investițiile în sănătate din surse externe, însă nu și salariul medicilor sau cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor 

Motivele plecării acestora sunt aceleași de ani de zile, precizează specialiștii Sindicatului „Sănătatea”. Astfel, medicina devine, din an în an, mai puțin atractivă pe motiv că aceasta presupune un stres foarte mare, risc profesional major, salarii neatractive, dar și condițiile precare de muncă, care nu asigură implicare productivă și securitate la locul de lucru.   

Mai grav însă este faptul că numărul specialiștilor nou angajați este mai mic decât numărul specialiștilor care au părăsit sistemul de sănătate. Potrivit statisticilor, în 2013, puțin peste 5.200 de specialiști au fost angajați, dintre care 756 medici, dintre care 318 sunt tineri specialiști de până la 30 de ani, 1.658- specialiști de verigă medie și 2.788- alți specialiști. Deși nesemnificativă, totuși se observă o creștere a numărului de persoane nou angajate în sistemul medical din țară. Dacă în 2012 numărul doctorilor noi angajați în sistem era de 644, un an mai târziu, numărul acestora a crescut cu 112 de persoane.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în prezent, în sistemul de sănătate din Republica Moldova muncesc peste 12.790 de medici și peste 27.460 de specialiști de verigă medie. 

 

  Articole relaționate:

Reforma administrativă i-a înnămolit. Spitalul din Vulcănești activează de pe o zi pe alta. Din lipsă de bani, medicii lucrează aici doar câteva ore pe zi 

Bolnavii care au suferit accidente cerebrale, leziuni sau infarct miocardic, fără specialiști în reabilitare