Redactor: Sorina Bujarov
Eliberau rețete medicale false pentru preparate oncologice și hematologice pentru niște pacienți care nici măcar nu le cereau acest lucru. Astfel, 13 medici și farmaciști din România au decontat milioane de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, prejudiciind totodată și bugetul de stat cu peste un milion de lei.
Schema funcționa în felul următor, farmacistul cerea banii pentru decontare de la Casa de Asigurări de Sănătate în baza rețetelor false emise de doctorii de la Spitalul Fundeni din București, scrie Pro TV. Astfel, Casa de Asigurări plătea chiar și 4.000 de euro o dată pentru aceste medicamente, cu toate că preparatele rămâneau în farmacii, nefiind consumate de nimeni. Apoi, acestea erau vândute bolnavilor la prețul pieței.
Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz, în care erau vizate zece persoane, fiind suspectate de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals. Mai apoi, numărul celor implicați a ajuns la 13. Astfel, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul București, acuzații ar fi emis ilegal aproximativ 1.100 de rețete medicale. În baza acestora, atât medicii cât și farmaciștii, care ar fi efectuat infracțiunea, au decontat de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.
„Sumele de bani obținute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar și însușirea lor. Din datele și probele administrate în cauză rezultă că suspecții au creat circuite economice și financiare fictive cu scopul de a-și însuși sumele de bani rezultate din activitatea infracțională și de a denatura plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, TVA și impozit pe profit, se ridică la circa 1,7 milioane de lei”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Surse din rândul anchetatorilor au precizat că trei medici de la Secția Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, sunt cei care eliberau aceste rețete medicale, în baza cărora farmaciile din lanțul de farmacii „Rețeta” solicitau bani de la Casa Națională de Asigurări.
La audieri au fost aduși proprietarul grupului „Polisano”, din care face parte și lanțul de farmacii „Rețeta”, dar și soția acestuia. Procurorii și polițiștii au facut, în acest caz, 26 de percheziții în Bucuresti, Sibiu, Dolj și Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitală.
Perchezitiile au vizat și lanțul de farmacii „Rețeta”, unde au fost verificate peste o mie de rețete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, și facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin intermediul farmaciilor din această rețea s-ar fi efectuat achiziții fictive de la firme fantomă și fără a avea autorizație de distribuție de la Agenția Națională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente din domeniul oncologic și hematologic.
█ Pentru 100 de lei, doi medici din Bălți vindeau ilegal preparate psihotrope. Ambii au fost prinși în flagrant
La percheziții, în locuința unui medic au fost gasiți 100.000 de euro, 140.000 de dolari și 250.000 de lei, iar la o farmacistă- 100.000 de lei și peste 23.000 de euro.
În opinia ministrului Sănătății, astfel de situații de fraudă se întâmplă și din cauza sistemului, iar prin acțiunea anchetatorilor se reconfirmă faptul că banii alocați sistemului erau folosiți fraudulos sau ineficient. Bănicioiu a subliniat că fraudarea sistemului sanitar nu va mai fi posibilă după ce vor fi folosite dosarul electronic al pacientului și cardul național de sănătate.
„Proiectul privind informatizarea sistemului de sănătate continuă, acum vorbim de implementarea dosarului electronic de sănătate, după care urmează cardul național și, totodată, vor intra în sistemul electronic biletul de trimitere, concediul medical și rețetele pentru medicamnte cu regim special”, a precizat ministrul Nicolae Bănicioiu.
█ Articole relaționate: