Autor: Virginia Dumitraș

Ina Grumeza are 40 de ani și este din satul Pelinia, raionul Drochia. De specialitate, medic ORL. Mai bine de 12 ani a lucrat în Moldova, la Spitalul raional din Edineț. Din 2012 tratează și operează pacienți din Spitalul Ida-Viru Keskhaigla, Estonia. Le vorbește în estoniană, pe care încă o învață. „Am plecat din Moldova ca toată lumea care își lasă casa, masa, familia pentru o viață mai bună. Salariul unui medic în Moldova este mizer, asta chiar dacă responsabilitatea pe care o poartă un medic nu se compară cu alte specialități“, spune specialista.

Primele impresii și le amintește și azi. În Estonia a învățat că sistemul de sănătate poate arăta și altfel, iar pacienții pot fi tratați în alte condiții. „Am fost impresionată. Spitalele din Estonia sunt dotate cu aparataj și instrumentar, medicamente necesare. Pacientul  nu procură nimic, iar accesul  la investigații costisitoare nu prezintă niciun obstacol. Condițiile de munca pentru personal sunt extraordinare. Medicul nu-și face griji cu ce să trateze pacientul“, povestește Ina Grumeza. La fel de bine își amintește și prima operație. „La prima intervenție sora de operație mă întreabă: „cu ce fel de ață doriți să coaseți?” I-am spus că vreau obișnuită. Când am deschis sertarul era plin cu diferite tipuri de ațe“, rememorează Ina Grumeza.

Trebuia să demonstreze că este un specialist bun

Și nu i-a fost ușor. Pentru că era din alta țară trebuia să demonstreze că este un specialist bun. A reușit, dar prin multă muncă și perseverență. „Desigur m-am obișnuit greu, țară străină, limbă necunoscută și sistemul de lucru diferit. Aceeași tehnică operatorie diferită. Cu sistemul informațional de care în Moldova doar am auzit, aici am început a lucra din prima zi. Cel mai mare efort a fost să mă afirm atât ca specialist la primire în policlinică, dar și în sala de operații pentru a obține încrederea pacienților și a conducerii spitalului“, povestește doctorița.

Astăzi spune că este apreciată la justa valoare. În Estonia îi sunt create condiții de muncă bune, dar și posibilități de specializare în orice altă țară din Europa. Medicii sunt plătiți cu 8 euro pe oră, iar tariful crește pentru cei care muncesc seara și noaptea. Specialișii lucrează la calculator, iar pacienții vin la consultații cu o cartelă pe care au toate datele necesare: ce tratament a luat, la ce medic a fost, ce boli a avut etc. „E foarte comod, ai deschis fișa pacientului și vezi tot - care au fost investigațiile, care sunt recomandările medicului etc. Sistemul informațional este foarte bine dezvoltat. Totul e ca în poveste, tehnologii, condiții, oportunități. Moldova a rămas în urmă cu 30-50 de ani absolut cu tot ce este în spital“, spune moldoveanca.

 Chimistul moldovean premiat cu aur la Bruxelles. „Am construit molecule care să lupte cu cancerul. Sunt de sute de ori mai puternice, decât orice medicament existent pe piaţa din lumea întreagă” 

Are un program de muncă bine organizat. Lucrează cinci zile pe săptămână: 4 zile - la primire, iar o zi face operații. Primirea se face strict după programare, iar serviciile și condițiile pe care le oferă spitalul la care lucrează „nu pot fi comparate“. „Lucrez într-un bloc chirurgical deschis anul trecut. Nu pot să-l compar cu blocul operator care s-a deschis la Spitalul Chirurgical. De exemplu, dacă mă refer la vaporii de aer steril, deasupra mesei de operație stă un aparat de unde vine aer steril. Chiar dacă la un metru stă cineva în haine de stradă, microbii nu pătrund. Moldova nu are așa posibilități și nici bani ca să investească în medicină.“, afirmă specialista.

„În primul rând este plătit medicul, apoi personalul  auxiliar“

Are colegi din Rusia, Ucraina și o colegă din Republica Moldova, și ea medic ORL. „Este o specialitate mai îngustă, mai dificilă. Estonienii practic au insuficiență de medici pentru că mulți pleacă în Finlanda, până acolo fac 2 ore cu vaporul. În Finlanda salariu este de trei ori mai mare. Mulți lucrează și în Finlanda și în Estonia“, mai adaugă medicul.

Cât despre mită, nici nu se pune problema. „Aici, uneori, văd pacienții pe masa de operație. Este alt sistem. În Estonia nici nu se discută despre mită. Medicul are salariu normal. Banii la spital sunt aduși de medici nu de administrație. Respectiv, aici în primul rând este plătit medicul, apoi personalul  auxiliar. Economistul și contabilul spitalului au salariu de 2-3 ori mai mic decât  medicul“, explică Ina Grumeza. Ce am putea învăța de la estonieni? „Totul este transparent, în deosebi, activitatea financiară a spitalului. Fiecare lucrător are acces la aceste date. Estonienii au fost deosebiți si pe timpul Uniunii Sovietice. Nu existau „cumărtismul” și corupția. Fiecare este apreciat după cunoștințe“, spune medicul.

Deși din punct de vedere profesional s-ar părea că are de toate, Ina Grumeza duce dorul casei, colegilor și celor apropiați. Uneori se întâlnește cu foștii colegi care ajung în Estonia și de cele mai multe ori își invită familia la ea. „Acasă vin o dată în an, pentru că mai degrabă vine familia mea. Ei au ce vedea aici, în plus mai merg la perfecționare“, mai spune medicul. Dorul de casă și-l alină cu discuții pe skype cu cei dragi, dar și cu gustul produselor moldovenești pe care le găsește în Estonia: vinuri sau bomboane. 

 Articole relaționate:

Aureliu Batrînac, cardiochirurg: „Pentru celebritate e suficientă o piesă. Alegi o sală cu 2.000 de locuri şi te vor cunoaşte mii de oameni. Eu trebuie să operez zece ani ca să mă cunoască atâta lume” 

Povestea lui Jan Drobeniuc, epidemiologul moldovean stabilit în SUA. „Aici, viața nu mai e un proces de supraviețuire. Pot să mă focusez pe cercetare, fără frustrări” 

Povestea unui neurolog moldovean care muncește în Germania: „Aici oamenilor li se dă o șansă la viață, ceea ce în Moldova rar se