Autor: Viginia Dumitraș

Numărul cazurilor de boli diareice acute a crescut săptămâna trecută cu peste 31 la sută, față de săptămâna precedentă. În total au fost înregistrate 154 de îmbolnăviri, arată datele Centrului de Sănătate Publică din Municipiul Chișinău. Datele de acum două săptămâni arată că în municipiu s-au înregistrat 117 cazuri. Medicii spun că în ceastă perioadă trebuie să fim mai vigilenți.

Totodată, specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică din Municipiu constată că și față de aceeași perioadă a anului trecut, morbiditatea este în creștere cu 14,1%, când au fost înregistrate 135 cazuri de boli diareice acute. „În perioada estivală, îmbolnăvirile prin boli diareice acute sunt asociate cu consumarea produselor alimentare contaminate. Riscul major de infectare prezintă produsele alimentare de calitate negarantată, procurate din locuri neautorizate“, susține Vitalie Pătrașcu, medic epidemiolog în cadrul  Centrului de Sănătate Publică Municipal.

Vitalie Pătrașcu susține că din numărul total de  cazuri înregistrate săptămâna trecută,  aproape 69% au fost depistate la copii. Cazurile de boli diareice acute s-au înregistrat în 35 de instituții organizate pentru copii: 26 cazuri  au fost înregistrate în 22 de grădinițe. Cazuri unice de îmbolnăviri au fost înregistrate și în 13 școli.    

█ Un copil de doar trei luni din Cahul, internat în stare gravă la spital, după ce s-a intoxicat cu lapte de vacă 

„Anual sunt 6.000 de cazuri“

Astfel, specialiștii atenționează consumatorii să fie vigilenți atunci când cumpără produse alimentare. „Trebuie să respecte igiena personală. E important ca părinții să nu aducă la grădiniță copiii care deja sunt bolnavi“, atenționează Vitalie Pătrașcu. Totuși, el speră că numărul cazurilor vor fi în scădere. „Luni vom avea altă statistică. S-au mai terminat sărbătorile din mai când mulți au făcut abuz de mâncăruri la grătar, grase. Așteptăm să avem o diminuare“, susține medicul epidemiolog.

 Anual, în Municipiul Chișinău, se înregistrează aproximativ 6.000 de cazuri de boli diareice acute precum: salmoneloză, dizenterie, viroze intestinale, gastroenterite determinate/nedeterminate etc.

 Articole relaționate:

O parte din alimentele pe care le consumă moldovenii conțin prea multe bacterii, germeni, aditivi și nitrați. Responsabilii spun că în 2013 situația s-a înrăutățit 

Ardeii, strugurii și vinetele, cele mai contaminate produse alimentare din Moldova 

12 persoane din Orhei s-au intoxicat la o nuntă, organizată într-o școală