Autor: Irina Papuc

Oamenii de știință din Portugalia și Angola au descoperit un mod rapid, non- invaziv pentru a testa un parazit care ucide sute de mii de oameni în fiecare an și care provoacă cancer. Cele doua echipe au aflat de asemenea cum acest parazit provoacă mutații hormonale.

Schistosoma haematobium poate fi luat din apele contaminate. Larvele acestor paraziți pot ajunge în vasele sangvine prin piele și pot trăi așa până la cinci ani. În această perioadă, ouăle eliberate de larve inițiază un nou ciclu de viață a paraziților.

De multe ori aceste ouă rămân blocate în țesuturi și organe, ducând la chistosomiază. Acest lucru declanșează atacuri ale sistemului imunitar. Cel mai adesea, este afectat sistemul urogenital, iar boala poate cauza cancer de vezică urinară. Experții consideră doar malaria ca fiind boala care are un impact mai devastator în țările în curs de dezvoltare. Chistosomiaza este endemică în 76 din cele mai sărace țări ale lumii.

Aproximativ 243 de milioane de persoane sunt infectate, iar boala ucide aproximativ 200.000 de oameni în fiecare an. În urma infecției, femeile de multe ori fac chistosomiază genitală care afectează colul uterin și uterul. Chistosomiaza genitală se manifestă prin sângerări, dureri în timpul actului sexual și duce la inferilitate.

Până de curând, experții au considerat că sterilitatea și cancerul vezicii urinare care rezultă din această infecție sunt un rezultat al sistemului imunitar care atacă ouăle-parazit prinse în interiorul corpului. Echipa responsabilă pentru noua cercetare a demonstrat acum că moleculele de estrogen care sunt produse de parazit ar putea fi responsabile de dezvoltarea cancerului. Cercetătorii s-au întrebat dacă aceste molecule pot fi, de asemenea, responsabile de infertilitatea la femeile cu chistosomiază.

  Riscul de a face boli parazitare este mai mare la Vulcănești și Ceadâr-Lunga. De ani de zile, aceste raioane nu au laboratoare și nici specialiști, care să efectueze testele corespunzătoare 

Cu ajutorul specialiștilor în infertilitate ei au analizat urina de la 93 de femei dintr-o regiune din Angola , unde parazitul haematobium S este la nivel de pandemie.

Ei au descoperit o legătură dintre moleculele de estrogen și infertilitate.

Ei au studiat mecanismele și au constatat că aceste celule reduc numărul receptorilor de estrogen și declanșează mutații ale ADN-ului. Una sau ambele din aceste acțiuni ar putea fi responsabilă pentru dezvoltarea cancerului vezicii urinare și infertilitatea comună pentru pacienții cu chistosomiază.

Cu toate acestea, echipa trebuie încă să răspundă la întrebarea de ce parazitul produce molecule estrogene. Deocamdată este clar că depistarea infecției este posibilă printr-un test de urină.

 

  Articole relaționate:

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt în creștere de două și chiar patru ori. „Femeile motivează că au lăsat geamul deschis sau au răcit la picnic”

Bolile cu transmitere sexuală devin tot mai rezistente la antibiotice 

Echinococoza, confundată frecvent cu cancerul, afectează tot mai mulți moldoveni