Redactor: Elena Cioina

În timpul sarcinii, alimentația viitoarei mămici trebuie să asigure atât necesitățile proprii de energie și substanțe nutritive, cât și necesitățile fătului.

În continuare îți oferim câteva sfaturi pentru alimentație sănătoasă în timpul sarcinii: Planificați rațional mesele zilnice, ghidându-vă de piramida alimentației. Includeți în alimentație diverse fructe proaspete, cereale integrale, boboase, legume, orez prefiert și nuci. Dați prioritate făinii din cereale integrale și cereale, aceasta va crește aportul de fibre, vitamine și minerale. Fibrele ajută la prevenirea constipației.

Consumați cu regularitate bucate din carne cu mai puține grăsimi, pește, lapte și produse din lapte. Sunt o sursă de proteine necesare pentru dezvoltarea fătului. Somonul, de exemplu, este o sursă de acizi grași esențiali pentru dezvoltarea corectă a creierului. Reduceți la maxim consumul alimentelor grase și celor dulci. Da-ți preferință legumelor și fructelor, care sunt surse sănătoase de carbohidranți.

Consumați zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide (apă, ceai din fructe, suc din legume sau fructe). Folosiți în alimentație sare iodată. Mâncați doar carne bine fiartă, pește, fructe de mare și ouă. Consumați lapte degresat și produse din lapte; evitați laptele nepasteurizat și cașcavalul moale. Nu consumați alcool, nu fumați și nu luați medicamente fără a avea prescripție de la medic. Limitați consumul de băuturi care conțin cafeină la cel mult o ceașcă pe zi. Consumați vitamine și adaosuri minerale la recomandarea medicului.

Important: Când planificați să rămâneți însărcinată, începeți să luați acid folic cu cel puțin o lună înainte de graviditate.

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare în paralel continuînd alăptarea. Nestle susţine această recomandare.