Autor: Elena Cioina

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi nu va fi amendat de către Centrul Național Anticorupție (CNA), în ciuda faptului că a admis un conflict de interese în momentul în care a dispus reorganizarea Spitalului Clinic Republican, prin absorbția Institutului de Cardiologie și a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, la sfîrșitul anului trecut. Existența acestui conflict de interese a fost constatată de Comisia Națională pentru Integritate (CNI), săptămâna trecută, însă cu întârziere față de termenii prescriși de legislația în vigoare.

Solicitată de Sănătate INFO, purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, a declarat că instituția pe care o reprezintă nu poate face acest lucru, pentru că CNI a încălcat termenul de examinare a sesizării. ”Conform legislației CNI a trebuit să dea un răspuns în termen de trei luni din momentul în care a fost sesizat. Acest lucru nu s-a întâmplat, prin urmare CNA nu-i poate aplica nicio amendă ministrului Sănătății”.

Centrul Național Anticorupție susține că a cerut pe 13 februarie Comisiei Naționale pentru Integritate să examineze dacă a existat sau nu conflict de interese în momentul în care ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, ce deținea și funcția de director suspendat al Spitalului Clinic Republican, a emis un ordin privind comasarea celor trei instituții medicale.

Deocamdată, Comisia Națională pentru Integritate nu a răspuns solicitărilor Sănătate INFO

Vă reamintim că ministrul Sănătății a dispus reorganizarea celor trei instituții pe 22 decembrie 2012. Decizia a provocat un scandal de proporții și chiar intentarea unui dosat penal de către CNA. Ulterior, Andrei Usatâi și-a anulat ordinul.

Citește la aceeași temă: