Autor: Irina Papuc

Doi foști miniștri ai Sănătății și doctori care au pus bazele medicinii în Moldova au încetat zilele trecute din viață. Este vorba despre Eugen Gladun și Timofei Moșneaga.

Eugen Gladun a încetat din viață la 31 mai, la vârsta de 78 de ani. Acesta va fi petrecut astăzi pe ultimul drum de către familie, foștii colegi de breaslă, dar și de politicieni. Eugen Gladun a rămas în memoria comunității medicale prin cele peste 200 de lucrări științifice, inclusiv 20 de monografii și manuale. Totodată, Eugen Gladun este și fondatorul actualului Institut al Mamei și Copilului, el fiind și director al instituţiei medicale între anii 1988-2003. În premieră absolută, el a propus și a perfecționat tehnicile pentru intervențiile fundamentale în chirurgia ginecologică și a aplicat metode terapeutice noi pe bazele științifice ale fiziopatologiei reproducerii umane.

Eugen Gladun a deținut și funcția de ministru al Sănătății în Guvernele Ion Ciubuc (24 ianuarie, 1997 – 22 mai, 1998) și Ion Sturza (19 februarie – 12 noiembrie, 1999).

Valentin Friptu, medic ginecolog și șef al Catedrei de obstetrică și ginecologie, spune că n-a mai întâlnit în practica sa specialiști ca Eugen Gladun, iar omenia pare să fi fost calitatea care ar lipsi acum multor specialiști în halate albe.

„N-am întâlnit specialiști mai buni în toată practica mea. Putea opera cu ochii legați, avea o precizie fenomenală. Era un bun manager. De când și-a dat demisia de la Institutul Mamei și Copilului această instituție s-a oprit din dezvoltare. Parcă este blestemată. Și era un om tare bun. Își susținea colegii, pe când acum unii vor să-și însușească succese străine”, afirmă Friptu.

Doctorul cu memorie fenomenală

Lumea medicală este marcată astăzi și de pierderea unui alt manager și doctor remarcabil, care mai este numit și acum omul cu o memorie fenomenală. Este vorba despre Timofei Moșeaga, cel care a pus bazele Spitalului Clinic Republican, fiind și cel mai longeviv șef al acestei instituții medicale. El a încetat din viață acum o zi.

Timofei Moșneaga a fost numit în funcția de ministru al Sănătății în 1994. El a fost cel care a organizat funcționarea secţiilor de chirurgie cardiacă, chirurgie toracală, urologie, endocrinologie, serviciul de anesteziologie. În aceeași perioadă se implementează tehnologii moderne de diagnosticare a maladiilor gastrointestinale, ale ficatului, rinichilor şi se creează Laboratorul de diagnostic cu radioizotopi și Laboratorul de hemodializă, ambele nu au existat până atunci.

Pe lângă faptul că avea o memorie fenomenală, foști colegi ai acestuia își aduc aminte și de faptul că era un om extraordinar.

„Nu știu dacă acum mai există manageri de spitale care să țină minte toate numele angajaților săi. Știa să asculte – o calitate rară și atunci când nu era de acord cu tine ți-o spunea într-un fel anume, astfel ca să nu te simți umilit. Este o pierdere pentru medicină. Îmi vine să plâng”, spune Victoria Corețchi, care este acum șefa Laboratorului de medicină nucleară de la Centrul Republican de Diagnostic. Ea a lucrat 30 de ani în echipa doctorului Moșneaga.