Redactor: Sorina David

Oamenii de știință au creat un vaccin revoluționar care poate salva, anual, mii de vieți. Potrivit acestora, preparatul poate proteja o persoană de tulpinile letale ale malariei. Vaccinul, a fost dezvoltat în baza informațiilor colectate de la copiii tanzanieni, care prezintă rezistență naturală la această boală.

Potrivit cercetătorilor, un vaccin experimental, similar cu cel creat pentru oameni, a fost injectat și la șoareci, scrie Daily Mail. Rezultatele a cinci studii au arătat că preparatul este eficient împotriva malariei. Următoarea etapă este testarea vaccinului pe maimuțe, care începe în mai puțin de o lună. Dr. Jonathan Kurtis, directorul Rhode Island Hospital's Center for International Health Research, a declarat că în cazul în care vaccinul va fi eficient și în cazul maimuțelor, în mai puțin de doi ani acesta va fi testat și pe oameni.

Folosind probele de sânge, dar și datele epidemiologice colectate de la sute de copii din Tanzania, unde malaria este endemică, cercetătorii americani de la Institutul Național pentru Sănătate au identificat o proteină nouă, numită PfSEA1. Potrivit cercetătorilor, paraziții au nevoie de această proteină pentru a putea ieși din interiorul celulelor roșii din sânge, care mai apoi dezvoltă malaria. Aceștia mai spun că anticorpii transmiși de către sistemul imunitar împotriva acestei proteine a ținut paraziții în interiorul celulelor roșii din sânge, fapt ce a blocat progresia bolii.

 3,3 milioane de vieți salvate de malarie în urma eforturilor Guvernelor lumii 

Paraziții microscopici ai malariei se transmit prin saliva țânțarilor de sex feminin, care odată introdusă în fluxul sanguin al unei persoane, aceasta se infectează. Specialiștii explică că paraziți trec prin ficat și infectează celulele rosii din sânge. Paraziții se înmulțesc foarte repede, într-atât încât celulele roșii din sânge explodează și împrăștie paraziții prin tot corpul. Până în prezent, cercetătorii au încercat să dezvolte un vacin care ar bloca paraziții înainte ca aceștia să ajungă în ficat sau în celulele roșii din sânge, însă nu au reușit.

Noua abordare încearcă însă să blocheze paraziții în globulele roșii din sânge. „Pentru acești paraziți, această msăură e ca o casă în flăcări”, spun cercetătorii. Aceștia mai spun că dacă paraziții rămân prinși în celulele roșii, ei devin inofensivi, iar mai apoi sunt distruși de către sistemul imunitar.

Statisticile arată că malaria ucide peste 627 de mii de oameni în fiecare an, iar în Africa, în fiecare minut moare un copil din cauza acestei maladii. Cei care reușesc însă să învingă boala continuă să aibă probleme de sănătate pe tot parcursul vieții.

 

  Articole relaționate:

În perioada 2014-2016 Fondul Global va dispune de cel mai mare buget de până acum - 12 miliarde de dolari, pentru lupta cu SIDA, tuberculoza și malaria