Redactor: Ina Guțu

Problemele legate de somn, care se manifestă pe o perioadă lungă de timp, pot provoca idei suicidale. Aceasta este concluzia studiului realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Pennsylvania, din Statele Unite, citați de Med Page Today.

Oamenii de știință americani au urmărit comportamentul unui număr de 471 de persoane și au constatat că durata somnului are legătură directă cu depresiile și ideea de a-și pune capăt vieții. Din totalul subiecților studiați, 73 de persoane au fost catalogate cu risc mare de a comite un suicid, 55 ca având un risc mic și 18 – cu risc moderat de a se sinucide. Potrivit rezultatelor, creșterea cu o oră a perioadei de somn reduce cu peste 70 la sută pericolul de suicid în rândul celor cu risc moderat.

Concluziile acestui studiu coincid cu cele ale unei cercetări realizate la Universitatea Pittsburgh,  susține profesorul Wendy Troxel.

Aceasta declară că există o legătură între depresie și ideile suicidale, care pot fi mediate de durata somnului.

"Durata de somn pare să prezică riscul suicidal chiar și după ce au fost neutralizați factori cum ar fi cei legați de vârstă sau gen”, afirmă Troxel. 

Echipa de cercetători americani, condusă de profesorul Michael Grandner, susține că sunt necesare și alte studii, pentru a determina care este legătura între durata somnului și suicid în rândul persoanelor care nu manifestă un asemenea risc.