Autor: Irina Miron

Moldovenii merg la doctor numai atunci când au probleme grave de sănătate. Aceasta este una din concluziile studiului „Starea de Sănătate a Populaţiei”, realizat de Biroul Naţional de Statistică, potrivit căruia, fiecare al treilea moldovean preferă să-şi ia medicamente fără prescripţia doctorului şi doar fiecare al cincilea, înainte să treacă pe la farmacie, se adresează  medicului specialist.

Cel mai des, oamenii apelează arbitrar la produse farmaceutice atunci când au dureri de dinţi sau febră. Şi, cel mai îngrijorător este faptul că, mulţi părinţi aleg să-și trateze copiii tot fără ajutorul medicului.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, aproape 32 la sută din moldoveni recurg la diverse preparate medicamentoase din proprie iniţiativă. De cele mai deseori, oamenii consideră această practică mult mai accesibilă decât vizita la doctor în cazul unor afecțiuni pe care le consideră mai puțin grave. Astfel, 14 la sută din concetățenii noștri merg direct la farmacie dacă îi apucă o durere de dinți, iar 13 la sută se tratează cu medicamente alese la nimereală sau la o simplă recomandare a farmaciștilor atunci când răcesc și au febră.

Acelaşi studiu relevă şi alte statistici îngrijorătoare. Cel puţin 30 la sută dintre  părinţi administrează copiilor medicamente din iniţiativă proprie.  Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre cei care se lecuiesc fără ajutorul medicului nu au poliţă de asigurare medicală.  Mai mult, 29% din cetățeni au renunţat să meargă la doctor atunci când s-au îmbolnăvit.

Experţii dezvăluie care sunt adevăratele motivele pentru care oamenii preferă să-şi cumpere singuri medicamente, atunci când se îmbolnăvesc. Potrivit Irinei Novac, psiholog la o clinică privată din Capitală, oamenii nu au încredere în doctori, evită vizitele la cabinet și, în acest fel, consideră că fac economii.

De cealaltă parte, medicii avertizează că persoanele care consumă diverse medicamente, fără prescripţie medicală, pot avea probleme cu tensiunea, probleme de ordin cardiac, dar şi reacţii alergice. Asta mai ales în condiţiile în care orice medicament trebuie administrat în doze stabilite de doctori, conform vârstei şi greutăţii bolnavului.   

Citește la aceeași temă: