Autor: Irina Papuc

Un nou coronavirus care face parte din familia de viruși SARS (Sindrom Respirator Acut Sever) se extinde cu repeziciune în zona europeană. După ce au fost identificate cazuri de infectare în Germania, Marea Britanie și Italia, România este în stare de alertă. Autoritățile din Moldova spun că deocamdată nu există motive de îngrijorare, deoarece nu a fost înregistrat niciun caz suspect. Pe de altă parte, medicii recunosc că nu au un laborator dotat corespunzător pentru a detecta virusul.

Virusul, numit de Organizația Mondială a Sănătății Coronavirusul Sindromului Respirator al Orientului Mijlociu, a provocat  peste 30 de decese în întreaga lume.

Acesta a fost depistat în aprilie anul trecut în Iordania, Qatar, Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite. Recent, însă, mai mulți italieni și francezi au fost diagnosticați cu virusul care provoacă dereglări grave în sistemul respirator. După ce un bărbat din Franța a decedat la scurt timp după internare, iar numărul celor contaminați în Europa a crescut semnificativ în doar câteva săptămâni, Institutul Național de Sănătate Publică din România a anunțat stare de alertă. Autoritatea precizează că, deocamdată, nu există nicio suspiciune de infecție.

Între timp, medicii de la Centrul Național de Sănătate Publică din Chișinău susțin că nu există motive de îngrijorare, iar gradul de supraveghere va fi intensificat dacă vor fi înregistrate cazuri de infectare în țările limitrofe Republicii Moldova.

”Deocamdată pe teritoriul țării nu au fost înregistrate infecții cu suspiciune la coronavirus, iar  Organizația Mondială a Sănătății nu a interzis călătoriile în țările unde au fost depistate astfel de cazuri“, explică epidemiologul Constantin Spânu, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică. El recunoaște că în Moldova nu există un laborator care să depisteze virusurile recent descoperite, cum ar fi coronavirusul SARS sau virusul gripal de tip H7N9. „Dacă vom avea suspiciuni de infectare vom trimite probele pentru confirmare în Marea Britanie“, a precizat el.

Până în prezent, noul coronavirus a fost confirmat la 52 de persoane din întreaga lume, peste 30 dintre care au și murit. Virusul este inclus în familia din care face parte şi SARS, care a ucis circa 800 de persoane între anii 2002 şi 2003.

Citește la aceeași temă: