Autor: Sorina David

Moldoveni au cheltuit, în primele trei luni ale acestui an, mai mulți bani pentru sănătate, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În medie, aceștia au scos din buzunar câte 115 lei, cu cinci lei mai mult decât în primul trimestru din 2013 și cu 21 lei mai mult decât în aceeași perioadă a lui 2012.

În opinia specialiștilor, mărirea cheltuielilor din sănătate este generată de creșterea veniturilor și, respectiv, a salariului mediu pe economie.

„Această mărire nu este generată de scumpirea serviciilor în sănătate și nici din cauză că moldovenii încep să meargă mai des la medic, dar pentru că s-au mărit veniturile și, respectiv, cheltuielile medii pe consum. În 2013, venitul mediu pe cap de locuitor s-a mărit cu 90 de lei, iar cheltuielile medii de consum- cu 76 de lei, față de 2012”, a afirmat expertul în sănătate Ghenadie Țurcanu.

Datele Biroului Național de Statistică arată că cheltuielile moldovenilor pentru sănătate diferă în funcție de venituri și mediul de trai. Ca de obicei, locuitorii din orașe cheltuiesc mai mulți bani decât cei din sate. Mai exact, orășenii scot lunar din buzunar, în medie, câte 125 de lei. Raportat la un venit mediu lunar de 2.016 de lei, aceasta reprezântă 6,1% din venit. Totodată, cei de la sate cheltuiesc în medie câte 105 lei pe lună, raportat la un venit de 1.369 de lei. Deși în bani cheltuielile orășenilor pentru sănătate sunt mai mari, statisticile arată că cei de la sate investesc cu un procent mai mult în acest sens.

 █ Unul din patru moldoveni oferă „mulțumiri” doctorilor. Pentru o vizită la medicul de familie scot din buzunar- 86 lei, iar pentru medicamente și alte proceduri din spital 

La rândul lor, specialiștii spun că diferența de cheltuieli este generată de mai mulți factori, printre care accesibilitatea la serviciile medicale și volumul veniturilor. „Având în vedere veniturile mult mai mici ale cetățenilor din localitățile rurale, ei nu-și permit să cheltuie foarte mult pentru îngrijiri medicale, chiar dacă ar avea nevoie. Venitul este mic, deci și cheltuielile sunt mici”, explică expertul în sănătate Ghenadie Țurcanu.

El a adăugat că și accesibilitatea la serviciile medicale este mai redusă în localitățile rurale. Astfel, locuitorii de la sate sunt nevoiți să scoată bani din buzunar și pentru cheltuielile de transport, pentru a ajunge în centrele raionale unde sunt spitalele. În această situație, locuitorii de la țară apelează mai des la automedicație, mai explică expertul.

„Studiile din anii precedenți arată că moldovenii de la sate, într-un număr destul de mare, folosesc automedicația. Cei de la orașe însă, mai puțin, pentru că ei au accesibilitate mai sporită la serviciile medicale și pentru a beneficia de acestea nu trebuie să cheltuie suplimentar, în comparație cu cei de la sate”, a mai precizat Țurcanu.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2014, cheltuielile lunare de consum a unui moldovean sunt de 1.548 de lei.

 

 █ Articole relaționate:

70 la sută dintre moldoveni consideră că polița medicală nu-și justifică costul 

Majoritatea moldovenilor sunt nemulțumiți de asistența medicală care li se acordă. Experții: „Nu se investește în comunicare”

Lipsa banilor și serviciile medicale de proastă calitate îi țin pe moldoveni departe de doctor