Redactor: Marcela Bordeniuc

Luați mereu liftul în loc să urcați scările? Sau mâncați orice fel de fructe și legume? Dacă da, atunci  riscul de a dezvolta cancer crește dramatic. Există dovezi științifice puternice care arată că stilul de viață reprezintă un factor important atunci când vine vorba de dezvoltarea cancerului. Chiar astăzi au fost publicate date ce atestă o creștere bruscă a cazurilor de cancer legate de stilul de viață, în Marea Britanie, scrie Daily Mail.

De exemplu, cancerul de ficat a crescut substanțial în ultimul deceniu – cu 70 la sută în rândul bărbaților și cu 60 la sută în rândul femeilor, în perioada 2003 - 2012, potrivit noilor date ale Biroului Statistică de la Londra.

În aceeași perioadă, numărul cazurilor de melanom malign, cea mai periculoasă formă de cancer de piele, a crescut cu 78 la sută printre bărbați și cu 48 la sută – printre femei.  Principalele cauze de cancer la ficat sunt tutunul, infecțiile cu virusul hepatitei B și C, precum și consumul excesiv de alcool.

Activitatea fizică, menținerea greutății normale,  dar și o dietă bogată în alimente vegetale, cum ar fi cerealele, fructele și legumele reduc riscul de dezvoltare a cancerului, spun oamenii de știință de la Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului.

Kate Mendoza, directorul unei organizații de caritate și promovare a sănătății, a declarat că mulți oameni încă nu-și dau seama că modul sănătos de viață - începând cu ceea ce iau la micul dejun sau cât de activi sunt, ar putea să-i salveze de riscul apariției cancerului.

█  O tânără mămică a decedat din cauza unei tumori la sân care a recidivat în creier. Doctorii însă au trimis-o să se trateze cu ulei de ciuboțica cucului 

Specialistul a adăugat că aproximativ 89.000 de cazuri de cancer ar putea fi evitate, dacă oamenii ar duce un mod de viață sănătos, care ar include diete sănătoase, ce conțin o varietate de fructe și legume, cereale integrale și leguminoase, precum și dacă oamenii ar fi mai activi fizic și ar menține o greutate normală. Aceasta ar însemna că ar putea fi evitate peste 20 de mii de cazuri de cancer la colon, 21 de mii de cazuri de cancer la sân și peste 8.300 de cazuri de cancer la prostată.

Pentru prevenirea cancerului, expertii recomanda să ne bazăm  pe diete bogate în alimente vegetale nutritive, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale, leguminoase sau fasole.

De ce sunt aceste alimente atât de importante?

Unul dintre motive este că ele conțin mai puține calorii, dar ne ajută să fim mai sătui pentru mai mult timp datorită conținutului de fibre și de apă. Acestea conțin, de asemenea, o gamă largă de nutrienți, vitamine și minerale  de care organismul are nevoie, precum și mai multe fitochimicale ce apar în mod natural din plante și care ne ajută să ne menținem sănătatea.

Exercițiile fizice, sportul, activitatea fizică, indiferent cum sunt descriși acești termeni, au un rol important pentru sănătatea dumneavoastră

Ceea ce contează este cât de mult și ce fel de activități fizice practicați. Scopul  este ca sportul să devină un stil de viață. Acesta vă ajută să folosiți caloriile la maxim, la tonifierea mușchilor, flexibilitatea articulațiilor și consolidarea corpului dumneavoastră. Activitatea fizică vă ajută să vă simțiți sănătos, să gestionați greutatea și să reduceți riscul de cancer și alte boli.

 Ftalaţii, parabenii și pesticidele generează cheltuieli în sănătate de miliarde de euro la nivel european 

Cum reducem riscul de a dezvolta cancer?

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului are următoarele recomandări  pentru prevenirea maladiei:

  1. Menținerea unei greutăți  normale- faceți tot posibilul să nu deveniți subponderali
  2. Activitatea fizică - fiți activi cel puțin 30 de minute pe zi
  3. Alimente vegetale - mâncați diverse legume, fructe, cereale integrale și leguminoase
  4. Densitatea de energie - evitați băuturile care conțin zahăr și limitați consumul alimentelor cu o densitate energetică (alimente prelucrate, în special, care sunt bogate în grăsimi, sărace în fibre sau bogate în zahăr)
  5. Carne - pentru a reduce riscul de cancer, mâncați în fiecare săptămână cel mult 500 de gr de carne roșie fiartă, cum ar fi carnea de vită, porc și miel, și evitați carnea procesată, cum ar fi șunca, baconul, salamul, hot-dog-urile și cârnații.
  6. Alcoolul – limitați consumul de băuturi alcoolice pe zi la două pahare pentru bărbați și unul pentru femei.
  7. Sare - sarea este legată de 14 la sută din cazurile de cancer la stomac, în Marea Britanie. Aportul zilnic de sare ar trebui să fie mai mic de 6 gr, avem de fapt nevoie de mult mai puțin.
  8. Suplimentele - nu vă bazați pe suplimente pentru a vă proteja de cancer.
  9. Alăptarea - Cel mai bine pentru mame este să alăpteze până la șase luni și apoi să adauge alte lichide și alimente în meniul copiilor.
  10.  Supraviețuitorii de cancer - cei care au supraviețuit cancerului ar trebui să urmeze aceste recomandări pentru a preveni recidivarea cancerului.

 

  Articole relaționate:

Portretul robot al unei moldovence cu cancer la sân – vârstă înaintată, cu antecedente de cancer în familie și patologii ale glandelor mamare și ale sistemului reproductiv 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050 

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân