Autor: Virginia Dumitraș

Dacă un doctor moldovean ajunge să profeseze în Japonia, se poate considera un specialist fericit și împlinit – poate profesa având la îndemână cele mai moderne utilaje medicale și cei mai meticuloși doctori alături. Dacă un doctor japonez vine în Moldova să profeseze, chiar și pentru puțină vreme, învață de la specialiștii moldoveni cum să facă operații, de exemplu, având la dispoziție aparataj mai puțin performant și lipsă de ustensile esențiale într-un spital. Kenji Kanamaru este de profesie neurochirurg. Deja de trei ani, medicul japonez vine pentru o săptămână la Chișinău, la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie. Operează…uneori și câte zece pacienți pe săptămână. Mult mai mulți decât și-ar programa în Japonia. Operează pe gratis, își plătește singur biletul de avion, iar la final, în semn de recunoștință este pupat de către pacienți. O face din dorința de a contribui la dezvoltarea neurochirurgiei în Republica Moldova, mărturisește specialistul într-un interviu pentru Sănătate INFO.

Domnule Kanamaru, cum ați început să colaborați cu doctorii de la Institutul de Neurologie și Neurochirugie din Chișinău?

Îl cunosc pe domnul Grigore Zpuhlîh, directorul Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, care este și prietenul meu. În plus, amicul meu din Japonia mi-a recomandat să vin aici să operez pacienți și am acceptat pentru că astfel să contribui la dezvoltarea domeniului în țara dumneavoastră.

Știați ceva despre țara noastră când ați hotărât să ne vizitați?

Nu știam nimic. Unii oameni din Japonia încurcă Moldova cu Insulele Maldive, unde este foarte cald și frumos. Când le spun prietenilor unde plec, unii îmi zic: „O Kenji, ești foarte norocos să vizitezi un loc atât de frumos”. Le-am explicat totuși că Moldova este în Europa și că aici este mult mai frig, dar sunt oameni care au sufletul foarte cald.

Sunteți a treia oară în Moldova. Ați reușit să vă obișnuiți cu noi?

Da, este deja al treilea an în care vin la Chișinău. În fiecare an, în luna iunie, vin aici și stau o săptămână. Mă simt foarte bine. Oamenii sunt amabili, onești, iar pacienții vor să fie tratați de un medic venit tocmai din Japonia, pentru că tehnicile noastre sunt mult mai avansate. Îmi place să tratez oamenii din Moldova.

Câți pacienți ați avut până acum?

Am avut aproximativ 30 de pacienți, zece în fiecare zi. Majoritatea au fost operații dificile. Una dinte operații a durat și 18 ore.

Cum reușiți să rezistați la aceste operații?

Sunt foarte concentrat, gândurile mele sunt ocupate cu munca, iar timpul trece foarte repede. Uneori  pierd noțiunea timpului. În timpul operației nu beau, nu mănânc, iar pacientul meu are toată atenția.

Pacienții plătesc pentru operațiile pe care le faceți?

Motivul pentru care am venit aici este să contribui la dezvoltarea acestui domeniu în Moldova. Sunt membru internațional al Congresului American al Chirurgilor în Neurologie și printre responsabilitățile noastre este și faptul că trebuie să dăruim din timpul și măiestria noastră, operând în alte țări. Moldova este potrivită, pentru că aici infrastructura nu este atât de dezvoltată în domeniul neurochirurgiei: instrumentele nu sunt atât de bune, etc. Este o experiență foarte bună pentru mine, dar și pentru specialiștii din Moldova.

Operați gratuit doar în Moldova?

Da. Am vizitat și alte țări, dar cu alte scopuri. Am mai fost în SUA pentru prezentări, în Canada, unde am predat. Am mai fost la conferințe în Italia, Germania și în Elveția.

Este ultimul an în care ne vizitați sau veți mai reveni?

Am avut o înțelegere cu domnul Zapuhlîh că în următorii zece ani voi veni în fiecare an. Mai târziu cred că-mi va fi mai greu, pentru că voi fi mai în vârstă. Dar mi-ar plăcea să vin pe cât posibil aici pentru că sunt pacienți care vor să fie operați de mine. Sper că în timp Institutul va avea și echipament nou, ca la Spitalul Clinic Republican. Acum încerc să obțin bani de la Guvernul japonez ca să dotăm acest spital cu aparatajul necesar: masă de operație, aparat de Imagistică prin Rezonanță Magnetică, etc. Acesta este un centru educațional, de aceea sunt necesare investiții ca acești doctori să devină profesioniști buni.

Este vreo diferență în a fi doctor și a opera în Japonia și în Moldova?

Aș vrea să fac o remarcă în privința salariilor, care sunt foarte mici în comparație cu cele din Japonia. În Japonia salariul unui doctor este foarte mare și este printre cele mai remunerate profesii. În Japonia toți studenții vor să devină doctori. Aceasta se explică prin faptul că doctorii sunt respectați și remunerați foarte bine. În plus, este o profesie pe viață, muncești atât timp cât poți.

Dar lucrurile s-au mai schimbat în cei trei ani în care ați fost la Chișinău?

Încă este nevoie de instrumente, de mese de operații și echipament de bază care trebuie să fie într-un spital. Trebuie îmbunătățită infrastructura spitalelor. Astăzi, în lume apare echipament modernizat care ajută oamenii să fie tratați prin intermediul navigației. Aceste instrumente sunt foarte avansate, dar foarte scumpe. Așadar, înainte să aveți astfel de aparataj trebuie să aveți lucrurile esențiale. Îmi amintesc că prima dată când am venit aici, o persoană din Japonia m-a rugat să-i spun ce cred despre condițiile din Moldova și i-am spus că Moldova este cu 30 de ani în urmă. Acum după trei ani cred că este cu 20 de ani în urmă în comparație cu spitalele din Japonia.

Întâlniți provocări în timpul operațiilor pe care le faceți la noi?

Da, pentru că uneori nu am instrumentele pe care le am în Japonia, dar colegul meu poate așadar, uneori învăț de la el. Am învățat cum să faci o operație foarte bună în condiții minime. Aici îmi dau seama că Japonia este un paradis. Avem tot ce ne trebuie în timpul operațiilor, dar situația și Republica Moldova se va schimba, iar atunci nu va mai fi nevoie de mine. Deocamdată este însă important să vin aici.

În Moldova, tinerii specialiști se plâng că doctorii cu experiență nu-i prea lasă să opereze. Cât de importantă este practica în neurochirurgie?

Nici în Japonia tinerii specialiști nu prea au șanse să practice meseria la început, dar ei au posibilitatea să învețe în centrele de cercetare. Acolo pot lucra ca în timpul unei operații, își pot îmbunătăți abilitățile înainte de a ajunge în sala de operație cu un pacient pe masa de operație. Practica este foarte bună, pentru că așa își îmbunătățesc tehnica și abilitățile de neurochirurg.

Operați doar aici sau mergeți și la alte centre?

Am operat la Institutul Mamei și Copilului pentru că era vorba despre un copil. Copilul a avut o operație de traheotomie în Moldova și mai avea o anomalie congenitală a creierului și nimeni nu voia să opereze. A fost și în Italia, dar specialiștii de acolo tot nu au vrut să-l opereze. Când a revenit în Moldova, la scurt timp s-a simțit mai rău și am operat-o. Acum este bine, dar este foarte periculos să faci o astfel de operație.

Pacienții cărora le salvați viața încearcă să vă mulțumească? Cum o fac?

Uneori, pacienții vor să mă pupe. Noi nu suntem obișnuiți cu acest obicei, dar este un gest drăguț.

Păstrați relația cu pacienții de aici?

Nu, pentru că ei rămân în grija spitalului sau a doctorului de aici, dar oricine mă poate găsi pe Facebook.

Spuneați că ați avut 30 de pacienți. În comparație cu Japonia ați observat anumite boli specifice doar Republicii Moldova?

Cred că problemele sunt aceleași, mulți pacienți au infecții cerebrale, hemoragii cerebrale. Atunci când este vorba despre operațiile la coloana vertebrală identificăm multe tumori. Am avut mulți pacienți cu tumori la creier. În comparație cu Japonia, astfel de cazuri sunt mult mai multe în Republica Moldova.

Care este cea mai frecventă boală din cauza căreia mor oamenii în Japonia?

În Japonia cea mai frecventă cauză de deces este cancerul: la plămâni, la coloană, la stomac și orice fel de cancer. Pe locul doi este atacul de inimă, pe locul trei este pneumonia.

Care sunt motivele?

Una dintre cauze este vârsta japonezilor. Cancerul apare odată cu înaintarea în vârstă, iar în Japonia sunt foarte mulți bătrâni.

Ce salariu are un începător și un doctor cu cinci ani de experiență?

Salariul depinde de specialitate, dar un neurochirurg cu o experiență de cinci ani primește 150.000 de dolari pe an. Un tânăr specialist primește 60.000 de dolari pe an.  Este un salariu motivant pentru o muncă grea.

Lupta cu corupția este una dintre prioritățile autorităților de la Chișinău. Care e situația în Japonia aveți cazuri în care doctorii sunt prinși cu mită?

În Japonia, salariile doctorilor sunt foarte mari, iar pacienții nu trebuie să plătească nimic. Pacienții plătesc doar companiilor de asigurări și taxele la stat. Se mai întâmplă să ne aducă dulciuri sau alte atenții, dar noi le refuzăm. Este un obicei rău/prost să dai ceva unui doctor. Totodată, în Japonia nu avem obișnuința de a oferi mită pentru a ne promova, nu avem nevoie de asta. Este valabil și pentru poliție și pentru alte domenii.

Câte operații aveți în Japonia?

Am 3-4 operații pe săptămână. În fiecare an am cam 120. Sunt cazuri foarte dificile.

Există un stil japonez de a face operație?

Mâinile japonezilor sun foarte meticuloase. De exemplu Toyota este foarte meticuloasă, Mercedes Benz este o mașină de clasă superioară, dar echipamentul din mașină este mult mai bun în Toyota. Porsche este o mașină foarte rapidă, dar nici aceasta nu este la fel de bună ca Toyota. Așa e și în stilul nostru de a opera.

Ce planuri aveți în privința Moldovei? Ce vă mai place la noi?

Îmi place foarte mult mâncarea de aici. Aveți carne, pește, legume, fructe. E delicios. Dacă aș fi foarte tânăr aș veni în luna de miere aici. E foarte frumos.

Profil: Kenji Kanamaru este doctor în medicină, şeful Departamentului de Neurochirurgie, director al Centrului Stroke, vicepreşedintele a spitalului Kaisei Suzuka din Japonia. S-a născut în 1954 în Yamanashi, Japonia. Pe parcursul anilor a avut vizite de lucru în Canada, SUA, Germania. A fost premiat la concursuri de specialitate din țară și în SUA. Este membru al Congresului American al Chirurgilor în Neurologie, dar și membru al Societății Japoneze de Neurochirurgie etc.

Domnule Kanamaru, vă mulțumim pentru acest interviu.