Redactor: Sorina David  

Cu cât mai dimineață fumați prima țigară, cu atât mai mult vă expuneți riscului de a dezvolta cancer pulmonar. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de către  cercetătorii de la Institutul Național de Cancer.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au monitorizat peste 3.200 de persoane care au fumat sau care încă continuă să fumeze, din SUA și Italia, informează News Max Health. Rezultatele cercetării au scos în evidență faptul că persoanele care fumează prima țigară în mai puțin de o oră după ce se trezesc din somn au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, în comparație cu persoanele care își fumau prima țigară la câteva ore după trezire. Pentru rezultate mai sigure, cercetătorii au exclus factorii care ar fi sporit riscul de apariție a cancerului pulmonar, pe lângă timpul în care se fumează prima țigară. Este vorba despre intensitatea fumatului și cât timp a fumat persoana înainte de a face cancer la plămâni.

În concluzie, experții au stabilit că legătura dintre prima țigară fumată și riscul de apariție a cancerului pulmonar este mai accentuată în cazul fumătorilor activi. 

Potrivit autorilor studiului, cercetarea a scos în evidență doar faptul că există o legătură între prima țigară fumată de dimineață și riscul de apariție a cancerului pulmonar. Aceștia precizează că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege din ce motive riscul de apariție a cancerului pulmonar este mai mare în cazul în care fumezi prima țigară la scurt timp după trezire.

Oamenii de știință mai spun că doctorii ar putea utiliza indiciul – „când se fumează prima țigară”, pentru a stabili mai ușor care este riscul de apariție a cancerului pulmonar.  

 

 Articole relaționate:

Vladimir Hotineanu critică Legea antitutun și aduce argumente în interesul industriei producătoare de țigări. „Legea este prea radicală, are carențe. Fumatul în locurile publice nu trebuie interzis” 

Ziua Mondială fără tutun, marcată modest. În unele raioane nu se organizează nimic, deoarece nu sunt specialiști

Efectul legislației antifumat asupra sănătății perinatale și a copilului