Redactor: Irina Papuc

Medicamentele care conțin ibuprofen luate în doze mai mari cresc riscul de atac de cord. Din cauza îngrijorărilor legate de aceste date, preparatele vor fi reevaluate, iar o decizie va fi emisă pentru întreg spațiul european. 

Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscurilor din cadrul Agenției Europene a Medicamentului a declanşat o analiză pentru a verifica riscurile cardiovasculare asociate cu medicamentele care conţin ibuprofen. Reevaluarea se referă numai la preparatele administrate pe cale orală și la dozele mari de 2400 miligrame pe zi, administrate regulat şi pe termen lung.

Siguranţa acestor medicamente, inclusiv riscurile cardiovasculare, au fost evaluate atent şi pe o lungă perioadă de către autorităţile competente naţionale. Totuși, rezultatele unui studiu clinic au sugerat faptul că riscul cardiovascular asociat cu utilizarea medicamentului diclofenac şi a unor doze mari de ibuprofen (2400 mg) este destul de mare.

De asemenea, vor fi evaluate și informaţiile privind interacţiunile dintre ibuprofen şi dozele mici de aspirină. Reevaluarea a început acum trei săptămâni. Specialiștii recomandă pacienţilor să continue administrarea medicamentelor, în conformitate cu instrucţiunile din prospect.

Informaţii suplimentare despre medicament

Medicamentul ibuprofen este administrat pentru tratamentul durerii, inflamaţiei şi febrei. Doza uzuală pentru adulţi şi copii peste 12 ani este de 400 mg, de 3-4 ori pe zi, după caz.

 

█  Articole relaționate:

Analgezicele ibuprofen şi diclofenac cresc riscul de accident vascular cerebral 

Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă folosirea cu precauţie a antiinflamatorului Diclofenac 

Consumul pastilelor efervescente crește riscul de atac de cord, hipertensiune arterială și chiar deces