Autor: Irina Papuc

Curtea de Conturi a anunțat astăzi că a depistat în urma unui audit mai multe neclarități și chiar ilegalități în managementul financiar la Institutul Oncologic și Spitalul de Urgență.

Spitalul de Urgență a înregistrat un buget de 237 de milioane de lei, dintre care 215 au fost alocați din Fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală. Auditorii au anunțat că instituția are datorii pe termen lung de 40 de milioane de lei și 10 milioane de lei pe termen scurt. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza finanțării insuficiente de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, precum și din cauza neplanificării cheltuielilor pentru majorarea salariilor din 1 iulie. Totodată, instituția a suportat pierderi în valoare de 3 milioane de lei și din cauza acordării asistenței medicale persoanelor neasigurate, multe dintre acestea fiind din categorii social vulnerabile.

Raportorul Curții de Conturi, Natalia Apostol, a mai precizat faptul că au existat nereguli și la licitațiile publice. În cazul unei licitații în valoare de 1, 4 milioane de lei lipsește procesul verbal de deschidere a ofertelor. Alte nereguli au ținut de cheltuielile pentru construcția noului bloc care este încă nefinalizat. De asemenea s-a menționat că stabilirea coeficienților de multiplicare pentru salarizare ar fi fost făcută în lipsa unor argumentări clare și a criteriilor de performanță.

Și la Institutul Oncologic raportorii au anunțat nereguli. Raportorul, Liuba Bulimaga, susține că instituția a obținut o finanțare suplimentară la contract de 5 milioane de lei de la CNAM, fără să fi existat argumentele financiare explicite pentru acest lucru. O problemă ar exista și la controlul circuitului medicamentelor în interiorul instituției. „Există necorespunderea în privința numărului de medicamente solicitate de către secțiile din cadrul spitalului și numărului medicamentelor eliberate, precum și timpul de eliberare a acestora”, a mai spus Bulimaga.

Managerii celor două instituții au fost întrebați și despre lipsa specialiștilor. Astfel, de exemplu la Spitalul de Urgență lipsesc 700 de angajați, dintre care 259 sunt medici. Gheorghe Ciobanu, directorul spitalului nu a explicat neregularitățile invocate de raportori. Ciobanu a precizat doar că cifra datoriilor nu mai este atât de mare și că a scăzut datorită rambursării în ultima zi de către CNAM a sumei necesare pentru serviciile medicale acordate.

Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic, a explicat că finanțarea suplimentară de la CNAM este legată de o solicitare a instituției referitor la cheltuielile suportate pentru chimioterapie. La instituție nu se ajung 259 de lucrători medicali.

 

█ Articole relaționate:

Zeci de mii de dolari din împrumuturi, irosiți fără rost. Ministerul Sănătății a cheltuit banii pentru o strategie aruncată la gunoi 

Salariile doctorilor, cheltuite pentru acoperirea golurilor financiare ale spitalelor. Lucrătorii medicali primesc mai puțini bani decât prevede legislația 

Topul spitalelor cu cele mai mari sume reținute de CNAM, pentru cazuri nevalide. „Spuneți-le celor de la CNAM să-și arunce la gunoi răspunsul lor oficial. Transmiteți-le de la mine”