Autor: Virginia Dumitraș

Începând cu 21 iulie și până pe 2 august, absolvenții care vor să devină medici își pot depune dosarul la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, din Chişinău. Potrivit membrilor comisiei de admitere, în acest an sunt alocate 700 de locuri.

În acest an, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” oferă absolvenților 700 de locuri, cu 50 de locuri mai puține decât în 2013. Dintre acestea 474 sunt bugetare și 225 - la contract. 45 de locuri din totalul celor bugetare sunt pentru absolvenții din stânga Nistrului.  Cele mai multe locuri sunt la Facultatea de Medicină Generală - 370 la buget și 75 la taxă. În ordine descrescătoare urmează Sănătatea Publică cu 50 de locuri doar bugetare. La Stomatologie sunt 30 de locuri bugetare și 75 de locuri la taxă, iar la Farmacie sunt și mai puține locuri - 25 de locuri bugetare și 75 la taxă.

Perioada de admitere este 21 iulie - 2 august, între orele 9.00 și 17.00. Viitorii studenți pot depune dosarul la trei facultăți, dar pot fi înmatriculați doar la una. Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe 6 august. De pe 6 august până pe 9 august va avea loc depunerea originalelor, iar pe 13 august vor fi anunțate rezultatele finale ale admiterii.

 Reguli noi pentru studenții străini la medicină. Vor plăti 50 de euro, dacă nu se vor prezenta la examen prima și a doua oară

„Dosarul de bază trebuie să includă actul de studii, certificatul medical, șase fotografii, buletinul de identitate. Totodată, candidatul trebuie să dețină documentele în original”, explică Vladislav Badan, secretarul responsabil adjunct în cadrul comisiei de admitere.

Totodată, el are și câteva recomandări din experiențele din anii trecuți. „Este o tradiție moldovenească să ia cu asalt comisia de admitere în primele zile. Oamenii continuă să creadă că ziua depunerii dosarului poate influența procesul de înmatriculare. Stereotipul acesta este greu de combătut. Trebuie să comunice cu admiterea și să vină în zile diferite, pentru că nu contează ziua depunerii, ci notele. Candidații trebuie să se asigure că au toate documentele și că dosarul este bine completat, să fie atenți la calitatea actelor din dosar să nu fie omiteri, greșeli etc.”, a adăugat Vladislav Badan.

În 2013, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a anunțat 750 de locuri la concurs, dar au fost depuse 1.800 de cereri. Potrivit membrilor comisiei de admitere, cea mai solicitată facultate este Stomatologia.

 

█ Articole relaționate:

1.500 de studenți urmează să fie admiși în acest an la instituțiile de învățământ medical. În premieră tinerii pot depune dosarele la mai multe instituții de învățământ concomitent

Sunt gata să salveze vieți. Peste 800 de absolvenți ai Universității de Medicină au dat jurământul lui Hippocrate