Redactor: Sorina David

O femeie în vârstă de 30 de ani a fost internată de urgență în spital, după ce a avut dureri severe în abdomen, greață și a vomitat timp de trei zile. După examinare, medicii au constat că, de fapt, durerile nu sunt în abdomen, dar în regiunea sistemului reproductiv. Astfel, aceștia au concluzionat că ar fi vorba despre o infecție urinară, deoarece analizele de laborator a urinei au arătat că aceasta conține sânge. Pentru a se asigura, medicii au mai făcut și un roentgen la abdomen, însă acesta nu a arătat nimic ieșit din comun.

Astfel doctorii i-au prescris pacientei un tratament bazat pe antibiotice puternice și, în pofida durerile permanente din abdomen și cu temperatura ridicată, aceasta a fost externată. Medici s-au limitat la un singur diagnostic, deși în astfel de situații, pentru siguranță este indicat un examen ginecologic, spre exemplu, sau verificarea rinichilor. Două zile mai târziu pacienta a fost internată din nou în spital, pentru că starea ei se agravase și mai mult. De această dată, analizele repetate de urină nu au confirmat faptul că ar fi vorba despre vreo infecție urinară. La scurt timp a fost operată, pentru că avea apendicele rupt.

După ce s-a externat, femeia a dat în judecată spitalul, iar judecătorii au decis că medicii se fac vinovați de malpraxis. Astfel, spitalul a plătit despăgubiri morale în valoare de 50 de milioane de dolari.

 Cele mai multe cazuri de malpraxis au loc în departamentele de obstetrică 

Potrivit studiului realizat de CRICO Strategies, un departament al Fundației Harvard, care studiază managementul riscurilor de malpraxis în instituțiile medicale, astfeld e cazuri sunt destul de frecvente. Datele arată că cel mai frecvent, mai exact 14% din totalul cazurilor de externare grăbită, se fac în cazul pacienților cu traume ortopedice. În acest caz, medicii externează pacienții fără ca să facă toate investigațiile necesare sau fără o recuperare completă. Totodată, 9 la sută din totalul pacienților care au avut de suferit din cauza faptului că au fost externați prea devreme sau că nu li s-a făcut toate investigațiile sunt cei care au suferit diferite leziuni, iar 8 la sută- pacienți cu anevrism, embolie sau tromboză.

Notă: CRICO este o companie care studiază managementul riscurilor de malpraxis în medicină. Studiile realizate de către experții companiei sunt efectuate în peste 550 de spitale și printre aproximativ 125 de mii de medici. Strategiile, organizațiile internaționale de medici, dar și prevederile mai multor sisteme de sănătate din lume au fost create în baza recomandărilor emise de specialiștii acestei companii. De mai bine de 30 de ani, compania CRICO este lider în lume la capitolul managementul siguranței pacientului.   

 

 Articole relaționate:

Cazuri de malpraxis, câștigate la CEDO în 2013. O gravidă din Turcia a murit din neglijența doctorilor, iar o româncă a rămas fără uter, din același motiv 

Care specialiști comit cel mai des erori medicale în departamentele de urgență 

Cele mai frecvente erori comise în secțiile de urgență. Prima în top - erorile de diagnostic