Redactor: Sorina David

Specialiștii avertizează fanii de heavy metal (un subgen al muzicii rock) să nu mai dea din cap în mod repetat atunci când ascultă muzică, deoarece aceasta le poate afecta sănătatea. Asta după ce un fan al trupei rock „Motorhead„ a dezvoltat un cheag de sânge la nivelul creierului, după ce a mișcat capul în mod ritmic și violent la un concert. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani din Germania.

Potrivit specialiștilor, acesta este al patrulea caz documentat în care persoanele au dezvoltat hematom subdural (un cheag de sânge care ce apare între învelișurile sistemului nervos central) din cauză că au dat din cap în  mod repetat. Potrivit Daily Mail, trei dintrei ei au pututut fi salvați, unul însă a decedat.

Medicii l-au tratat pe bărbatul german la „Hannover Medical School”, la două săptămâni după ce acesta s-a adresat la medici cu dureri îngrozitoare de cap. După ce au efectuat tomografia computerizată, medicii de aici au constatat că bărbatul are un hematom subdural pe partea dreaptă a creierului. Chirurgii au reușit să elimine cu sicces hematomul, iar după e perioadă lungă de recuperare, pacientul a reușit să-și revină aproape complet.

 Femeia cu inimă bionică. Trăiește datorită unui aparat pe care-l poartă în geantă 

Specialiștii susțin că, de cele mai multe ori, hematoamele subdurale sunt cauzate de lovituri la cap, însă, de această dată, pacientul a afirmat că nu a suferit nicio lovitură la cap. Totuși, acesta a mărturisit medicilor că cu aproximativ o lună înainte de apariția durerile de cap, acesta a participat la un concert de muzică rock, unde, alături de alți fani și împreună cu solistul trupei a dat din cap în mod ritmic și agresiv, timp de câteva ore.

Specialiștii au definit datul din cap ca o ”formă de dans contemporan, constând din mișcări de flexie-extensie bruște ale capului la ritmul muzicii rock, cel mai frecvent observate în genul heavy metal”.

Trupa „Motorhead” este unul din pionerii muzicii „speed metal” (subgen extrem al muzicii heavy metal), ce constă din tempouri rapide, de mai mult de 200 de bătăi pe minut.

Medicii susțin că acest gen de muzică devine periculos, din moment ce fanii dau din cap în mod repetat și agresiv pe ritmurile acesteea.

„Acest caz dovedește încă odată că trupa „Motorhead” este una din trupele ce face cea mai agresivă muzică, din moment aceasta le poate provoca leziuni cerebrale fanilor, dacă efectuează mișcări din cap pe ritmurile acesteea”, susține dr. Ariyan Pirayesh Islamian. 

 

█ Articole relaționate:

Băiatul care trebuie să poarte ochelari de soare tot timpul, pentru că are cristale în ochi. Boala îi poate curma viața 

Intervenție chirurgicală inedită. Limba pacientului a fost înlocuită cu un muşchi din zona pectorală 

Operații pe creier minim-invazive, efectuate cu o nouă tehnologie. Specialiștii spun că pacientul poate și să zboare cu avionul după o astfel de intervenție