Platforma E-Sănătate.MD lansează astăzi campania „Înţelege malpraxisul medical! Tot ce trebuie să conţină o lege”. Debutul campaniei coincide cu plasarea pentru dezbateri publice a primului proiect legislativ din istoria Republicii Moldova care conţine componenta de malpraxis. Pe parcursul unei luni vom publica opinii, comentarii, informaţii relevante despre ceea ce înseamnă malpraxisul medical. Mai mult, ne propunem să dezbatem subiectele, astfel încât lucrătorii medicali, dar şi pacienţii să poate face diferențierea dintre o eroare care îi poate fi imputată medicului și atunci când există situații neprevăzute, generate de imperfecțiunea științei medicale sau alte situații pe care medicul nu le poate preveni, chiar dacă își îndeplinește responsabilitățile respectând toate normele.

Campania vine ca un suport informativ și pentru medici. Fiind permanent în situaţii de risc, este substanţial de a denota când este responsabilă de malpraxis instituţia ce furnizează servicii de sănătate (spitale, asociații medical teritoriale, centre ale medicilor de familie, etc.), în ce situații este responsabil medicul sau alte instituții care furnizează medicamente, echipamente neconforme care pot genera un prejudiciu.

Un alt aspect important ţine şi de asigurarea de malpraxis, o componentă la care vom atrage o atenţie sporită, pentru că este importantă pentru medici și pacienți deopotrivă. Astfel, vom analiza dacă legea prevede condiții de asigurare care să le asigure doctorilor o acoperire suficientă și de ce fel de despăgubiri vom beneficia pacienții și în ce termeni.

De asemenea, vom examina dacă poate sau nu Colegiul Medicilor din Republica Moldova să stabilească existenţa sau lipsa unui caz de malpraxis. Vom aduce în prim plan experiența altor state în care activează structuri similare.

Campania „Înţelege malpraxisul medical. Tot ce trebuie să conţină o lege” va conţine şi o serii ce poveşti ale unor familii care au suferit un prejudiciu în urma acordării asistenţei medicale.

De vreme ce recenta Lege urmează să asigure o nouă paradigmă în modelul de soluţionare a unui caz de malpraxis – de la acţiunea penală la cea civilă, precum și de la cea judiciară la cea extrajudiciară - vom evidenţia paşii corecţi care trebuie întreprinşi de către o persoană, căreia i-a fost adus un prejudiciu în timpul acordării asistenţei medicale, pentru a-şi apăra drepturile. De asemenea, vom informa care sunt instanţele competente să examineze un caz de malpraxis şi care instituţii nu au abilităţile şi competenţele necesare să facă acest lucru. Pacienții vor afla că dispun de alte modalități de a obține despăgubiri și că există opțiuni până a apela la instanța de judecată.

Subiectele care urmează a fi realizate vor conţine recomandări şi opinii ale experţilor şi juriştilor comp