Autor: Virginia Dumitraș

Organizaţiile de tineret şi agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, dar și autoritățile din Republica Moldova au lansat o campanie națională axată pe investiții în sănătatea tinerilor. Timp de o lună, în toată țara vor fi organizate evenimente de promovare a modului sănătos de viață, a accesului la serviciile de sănătate și de va discuta despre îmbunătățirea calității acestora.

Astfel, până pe 12 august, tinerii vor participa în cadrul unei campanii naționale de informare în sănătate. Promovarea va fi atât pe internet, pe rețelele de socializare, cât și în centrele de sănătate pentru tineri. Tinerii vor beneficia de informații în prevenirea tuberculozei și de consultanță gratuită pentru tinerii cu deficiențe de vedere și vor organiza flash moburi.  

Totodată, în cadrul campaniei vor fi promovate cele 37 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, care oferă informații şi servicii privind sănătatea şi comportamentul fără risc al tinerilor. În cadrul campaniei, Moldova se alătură inițiativei globale pe internet „healthyselfie” organizată de UNFPA, de promovare a modului sănătos de viaţă.

 Cazurile de sifilis, în creștere printre adolescenții moldoveni. „Este în creștere, în special, sifilisul transmis de la mamă la făt“ 

Tinerii spun că sunt necesare nu doar astfel de campanii, dar și ore obligatorii în școli în cadrul cărora pot învăța mai multe despre sănătatea sexual-reproductivă. „În timpul consultărilor și discuțiilor cu tinerii, ei spun că principala cauză de creștere a ratei sarcinilor, a relațiilor sexuale neprotejate, a tinerilor care au HIV este că nu au acces la informație de calitate. De acea noi cerem ca în programul de studii să fie introdus un obiect ce ține de educația pentru sănătatea sexual-reproductivă. Un obiect profesional pregătit, cu profesori sau medici pregătiți și cu mesaje adaptate conform vârstei”, susține Anna Susarenco reprezentant Y-PEER în Republica Moldova. „Tinerii nu cunosc care sunt riscurile unei vieți iresponsabile”, o completează Valeria Bortă, voluntară în cadrul aceleiași organizații.

N-am fi singura țară care face acest lucru. „De exemplu, statisticile arată că în Danemarca după ce astfel de ore au fost introduse în școli, a crescut rata tinerilor care și-au amânat debutul vieții sexuale, a scăzut rata sarcinilor în timpul adolescenței și a avorturilor. Am putea ajunge la asemenea performanțe și noi“, susține Valeria Bortă,  voluntară în cadrul organizației Y-PEER.

 Republica Moldova, campioană la infecții cu sifilis și gonoree printre adolescenți 

“Noi salutăm eforturile de a demonstra că tinerii sunt o prioritate în elaborarea strategiilor de dezvoltare naționale şi locale. Vocea tinerilor din Moldova a fost auzită şi la nivel internațional prin intermediul tinerilor lideri care au participat la evenimente globale axate pe rolul  și contribuția acestora la realizarea unui progres echitabil în societate”, a declarat Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Moldova.

Conform unui studiu realizat recent de UNICEF şi Ministerul Sănătății, doar o treime din tineri cunosc care sunt metodele principale de prevenire a HIV, iar 7,6% din adolescentele de 15-19 ani au născut sau sunt însărcinate cu primul copil. Mai mult, fiecare al doilea băiat şi fiecare a cincea fată a început să consume alcool înainte de vârsta de 15 ani.

Totodată, anul trecut, Republica Moldova se afla pe primul loc printre țările din fosta Uniune Sovietică, Europa Centrală și de Sud-Est după incidența infectării cu sifilis și gonoree. Datele publicate de Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” aratau că numărul cazurilor noi de infectare cu sifilis și gonoree printre tinerii de 15 și 19 ani a constituit 168 de cazuri la 100.000 de oameni care au aceeași vârstă. 

 Articole relaționate:

 Tot mai mulți adolescenți moldoveni își încep viața sexuală la vârsta de 10-19 ani. Băieții se grăbesc într-un număr mai mare să experimenteze plăcerea sexului 

Mame-adolescente, eșecul autorităților. Numai 15 la sută dintre tineri ajuns să cunoască care sunt consecințele unui raport sexual și despre metodele de contracepție de la serviciile create de stat