Redactor: Ina Guțu

Femeile care fac plimbări pe jos de cel puțin trei ore pe săptămână sunt mai puțin predispuse la accidente vasculare cerebrale, decât cele se mișcă insuficient, susține un grup de cercetători spanioli. Studiul realizat de aceștia, începând din anii `90 ai secolului trecut, a cuprins 33 de mii de femei și bărbați, transmite Reuters.

Timp de 12 ani, participanții au răspuns periodic la o șir de întrebări privind stilul lor de viață, activitățile fizice realizate și durata acestora, dar și despre frecvența accidentelor vasculare suferite pe parcurs acestui timp.

S-a constat că riscul de a suferi un accident vascular, în rândul femeilor active fizic, este de 43 de ori mai mic, decât în rândul femeilor care dedicau mai puțin de trei ore pe săptămână  mersului pe jos. În cazul bărbaților nu a fost înregistrată, însă, nicio diferență.

Studiul condus de profesorul spaniol José María Huerta, a provocat și critici. Wilson Cueva, profesor la Universitatea din Chicago, susține că rezultatele cercetării nu pot fi generalizate, întrucât se referă la o categorie specifică de populație. Potrivit lui Wilson Cueva, studiul s-a axat prea mult pe evaluări subiective, cum ar fi recurgerea la memoria participanților în cazul exercițiilor fizice.

Accidentul vascular este principala cauza de deces în Statele Unite. Anual, aproape 800 de mii de persoană suferă de această afecțiune. Potrivit statisticilor, la fiecare patru minute un american moare din cauza unui accident cerebral vascular.

În pofida campaniilor inițiate de Organizația Mondială a Sănătății, privind reducerea consumului de tutun și controlul tensiunii arteriale, se estimează că, la nivel mondial, numărul celor care vor suferi atacuri vasculare cerebrale va continua să crească.

Pentru a preveni astfel de afecțiuni OMS recomandă tuturor persoanelor să practice nu mai puțin de două ore și jumătate de activitate fizică în fiecare săptămână.