Autor: Irina Papuc

Directorii mai multor instituții medicale sunt revoltați de faptul că agenții economici câștigători la licitații nu-și respectă obligațiile și livrează medicamentele cu întârziere de săptămâni și chiar luni. Legea, însă, este destul de permisivă și nu impune sancțiuni administrative sau penale în astfel de cazuri. Mai mult, Agenția Medicamentului recunoaște că nu-i poate amenda pe cei care manifestă rea-voință, pentru că nu are pârghiile necesare.

Directorul spitalului Sfânta Treime din Chișinău, Simion Terente, spune că astfel de probleme sunt frecvente, mai ales la începutul anului. „Mai greu este în primele luni. Invocă diferite motive, ori cu vama, ori că n-au bani. Suntem nevoiți să ne descurcăm cu ce avem“, explică directorul, menționând că medicii înlocuiesc anumite medicamente până la sosirea lotului necesar.

La Strășeni livrarea produselor solicitate de spital se face uneori cu o întârziere de câteva luni. Directorul spitalului raional, Alexandru Tuchilă, susține că ar fi bine ca legea să le vină de hac agenților care admit încălcări. „Se întâmplă să nu ne vină medicamentele și câte două luni. Suntem nevoiți să încheiem alte contracte pentru un volum mai mic, dar cu un preț mai mare, chiar dacă nu este semnificativ. Ei în schimb, ne dau în judecată și ne creează diverse probleme, dacă nu le transferăm banii la timp“, spune directorul care este acum în așteptarea unor pelicule radiologice. Acestea urmau să fie livrate acum două săptămâni, însă nu au ajuns la spital nici până astăzi.

„Le spunem oamenilor să-și cumpere singuri pastile“

Cu aceleași probleme se confruntă și Claudia Veltman, directoarea spitalului raional Briceni. Ea recunoaște că, din pricina livrărilor întârziate, medicii sunt nevoiți să le spună pacienților că nu au medicamentele necesare și le rămâne doar să și le cumpere singuri. Instituția suportă în acest caz multe pierderi.

„Uneori se întârzie cu o zi, alteori cu o săptămână și chiar o lună. Sunt foarte frecvente cazurile când agenții pur și simplu nu-și respectă angajamentele. Din cauza faptului că nu sunt medicamente, bolnavii și le cumpără singuri. Compania Națională de Asigurări în Medicină nu ne validează cazul tratat și nu ne transferă banii în contul spitalului. Agenții ne fac, după cum vedeți, foarte multe probleme“, subliniază directoarea.  

Deși sunt nevoiți să aștepte chiar și luni în șir, managerii instituțiilor medicale spun că nu au încercat să se adreseze în instanță niciodată, pentru a-și apăra drepturile prevăzute în contract. Motivul este lipsa de timp și tărăgănarea proceselor judiciare, dar și lipsa de încredere în justiție.

O listă neagră incompletă

Pe de altă parte, reprezentanții Agenției Medicamentului declară că nu au dreptul să împartă amenzi, deoarece responsabilitatea lor încetează imediat după ce a fost anunțat câștigătorul licitației. „Agenția Medicamentului nu are abilități de a-i amenda pe agenții economici, deoarece contractul este încheiat între aceștia și instituția medicală care a făcut comanda. Agenția doar desemnează câștigătorul“, a declarat pentru Sănătate INFO Mihail Lupu, vicedirectorul Agenției Medicamentului. Acesta a specificat că tot ce poate face instituția este să adauge agenții economici care au generat probleme într-o listă neagră.

Această listă într-adevăr există și este plasată pe site-ul oficial al Agenției de Achiziții Publice, doar că acolo figurează doar 11 agenți economici. Niciunul dintre aceștia, însă, nu activează în domeniul medical, cu o singură excepție – o companie care cumpără medicamente veterinare.

Pentru a pune capăt unor asemenea situații, deputatul PD, Valentina Stratan, anunță că a pregătit o inițiativă legislativă privind completarea Legea cu privire la medicamente. În conformitate cu acesta, agenții economici ar urmă fie amendați contravențional sau penal, în cazul în care nu vor asigura instituțiile medico-sanitare cu medicamente conform prevederilor contractului. Până acum legea nu conținea nicio prevedere în acest sens. De asemenea, obligația de a constata aceste contravenții va intra în competența Agenției Medicamentului. Proiectul Valentinei Stratan va fi examinat săptămâna viitoare în Parlament, în cea de a doua lectură.

Citește la aceeași temă: