Redactor: Ina Guțu

Malnutriția este responsabilă pentru aproape jumătate din numărul total de decese înregistrate la nivel global în rândul copiilor mai mici de cinci ani. Subalimentația provoacă, în fiecare an, moartea a peste trei milioane de micuți, se arată într-un raport publicat recent în revista de specialitate The Lancet.

O echipă internațională de cercetători, condusă de profesorul Robert Black, de la școala de sănătate publică Johns Hopkins Bloomberg School, a studiat efectele pe care malnutriția le are în perioada sarcinii, dar și după naștere în țările în curs de dezvoltare. Oamenii de știință au constatat că subnutriția în primele o mie de zile de viață, de la concepție și în primii doi ani după naștere, poate avea efecte de durată asupra sănătății oricărei persoane.

Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut anumite progrese în combaterea acestui fenomen, oamenii de știință susțin că 160 de milioane de copii erau afectați de retard în creștere și peste 50 de milioane de  retard în greutate în 2011.

Potrivit acestora, aproape un milion de copii sub cinci ani ar putea fi salvați anual în 34 de state ale lumii, dacă suma destinată intervențiile nutriționale ar crește cu 90 la sută.

Malnutriția are, de asemenea, și un impact economic. Potrivit ultimelor statistici date publicității de Națiunile Unite, pierderile la nivel mondial sunt estimate anual la 3,5 trilioane de dolari sau aproximativ 500 de dolari de persoană, în materie de costuri legate de asigurările de sănătate sau a productivității scăzute.

Un summit pe nutriție, la care participă experți din întregea lume, se desfășoară în această săptămână la Londra.  Campania Enough Food for Everyone IF, o coaliție formată din 170 de organizații care s-au angajat să lupte împotriva foametei în lume, prin presiuni asupra țărilor membre ale grupului G8, face apel la creșterea alocărilor financiare cu un miliard de dolari până în 2015, bani meniți să reducă malnutriția la nivel mondial.