Autor: Irina Miron

Cel de-al doilea transplant de ficat din Moldova a fost realizat cu succes. Intervenția a fost făcută astăzi, la spitalul Republican, de 10 chirurgi din Moldova și România. De această dată, un tânăr de 28 de ani a primit o parte din ficatul unui prieten în vârstă de 22 de ani. Atât bărbatul care a beneficiat de transplant, cât şi donatorul au fost transferaţi în secţia de terapie intensivă şi se simt bine.

Operația a durat aproape şapte ore. Medicii spun că a fost o una destul de complicată, pentru că pacientul a mai suferit o intervenţie la ficat, cu mai bine de jumătate de an în urmă. „Operația la donator s-a finalizat pe la ora unu, el este în stare bună, în terapie intensivă. Ficatul funcționează, asta este indicatorul cel mai bun. Mă bucur că la noi în țară sunt prieteni adevărați”, a declarat în această seară pentru Sănătate INFO chirurgul Vladimir Hotineanu, fostul ministru al Sănătății, care a condus echipa de chirurgi.

Cu toate acestea, donatorul va mai sta în spital o săptămână. Și mai mult va dura perioada de recuperare a tânărului care a beneficiat de transplant de ficat. Acesta va rămâne internat la spital cel puţin o lună. 

Primul transplant de ficat în Moldova a fost efectuat în februarie. Atunci, o femeie a beneficiat de o parte din ficatul fiului ei. Potrivit responsabililor de la Agenţia de Transplant, cel puţin 55 de mii de moldoveni suferă de ciroză, iar alţi peste 300 de oameni, de insuficienţă hepatică. Conform Programului Naţional de Transplant pentru anii 2012 – 2016, până în 2016 ar urma să fie realizate până la 14 transplanturi de ficat pe an.

Citește la aceeași temă: