Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății intenționează să introducă asigurările de malpraxis în mod obligatoriu. Proiectul care prevede aceste modificări este atât de ambiguu, încât nu este clar cine se va asigura obligatoriu – toți medicii sau doar o parte. Totodată lipsesc alte reglementări, din cauza cărora sistemul de asigurări ar putea intra în impas.

Asigurările obligatorii de malpraxis sunt văzute cu ochi buni de către managerii spitalelor din Moldova, care consideră că acestea sunt necesare, pentru o mai bună protecție a lucrătorului medical.

„Asigurările de malpraxis sunt absolut necesare pentru doctori. Sunt cazuri grave, anomalii complicate și desigur pot exista greșeli de diagnostic. În aceste cazuri este necesară aprecierea greșelii de către profesioniști. Asigurările ar putea soluționa și problemele de ordin financiar, atunci când este vorba de sume mari pentru despăgubiri”, este de părere Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgență, acolo unde medicii sunt expuși zilnic riscurilor de malpraxis.

Proiectul Legii Ocrotirii Sănătății vine să soluționeze parțial această problemă. Documentul conține, la fel ca în alte cazuri, reglementări contradictorii.  Articolul 101 vorbește despre obligativitatea asigurării doctorilor de către instituția medicală care acordă servicii medicale cu risc sporit, restul  - pot alege orice companie de asigurări care prestează astfel de servicii.  Din proiect se înțelege că obligativitatea cade sub incidența doctorilor care execută serviciile medicale cu risc sporit. Acestea sunt intervențiile parenterale, inclusiv imunizările, prelevările de sânge pentru determinarea parametrilor clinici, biochimici, imunologici, serologici, recoltarea produselor pentru biopsie, citologie, histologie, tratamente locale, servicii medicale paraclinice, servicii medicale de diagnostic funcţional, imagistica medicală, investigaţii de radiodiagnostic, tomografia convenţională şi computerizată, investigaţii angiografică, investigaţiile prin rezonantă magnetică-nucleară, investigaţii de diagnostic intra-articulare, servicii de fizioterapie şi reabilitare medicală cu metode fizice, tratamente terapeutice cu efecte adverse specifice sau risc sporit.

  Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită 

Deși același proiect de Lege reglementează răspunderea doctorilor și instituțiilor în caz de malpraxis, obligativitatea asigurărilor este prevăzută numai pentru doctori, nu și pentru instituțiile medicale.

De altfel, proiectul Legii nu conține alte reglementări foarte importante care ar face clare condițiile asigurării și alte elemente importante care le-ar asigura doctorilor siguranța de care au nevoie. Dacă în proiectul Legii Ocrotirii Sănătății acestea lipsesc, Legea cu privire la asigurări spune clar că „raporturile dintre asigurat şi asigurător, drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi, condiţiile şi modul lor de implementare se stabilesc prin lege”. Totodată, documentul prevede că legea va trebui să reglementeze „avizarea şi constatarea producerii riscurilor asigurate, evaluarea pagubelor, stabilirea şi plata despăgubirilor şi a indemnizaţiilor de asigurare”.

Astfel, legiuitorului îi revine obligația de a explica foarte clar cum se încheie contractul de asigurare, ce prevederi trebuie să conțină contractul, termenul de acțiune al contractului, obligațiile asigurătorului, celui asigurat, stabilirea primei de asigurare, care sunt limitele răspunderii pentru cel care asigură, prejudiciile care pot fi achitate de către asigurător.

În lipsa acestor reglementări, Republica Moldova riscă să se confrunte cu o situație similară celei din România, când companiile de asigurări au ajuns să nu facă plata despăgubirilor fără o decizie a instanței de judecată, ceea ce a blocat întregul sistem timp de câțiva ani. Mai mult din cauza reglementărilor explicite, doctorii au ajuns să perceapă primele de asigurări ca pe niște taxe și desigur procurau primele cele mai mici, care nu-i asigurau suficient de riscuri.

 

█  Articole relaționate:

 O companie din Republica Moldova oferă, în premieră, servicii de asigurări de malpraxis pentru doctori și instituții medicale

CAMPANIE// Cât ne costă diagnosticele stabilite greșit de către doctori