Autor: Irina Papuc

Medicii de familie vor avea din 2014 responsabilități în plus. Aceștia vor trebui să învețe să ofere consultanță și bolnavilor cu deficiențe mintale, chiar dacă acest lucru nu intra anterior în responsabilitățile lor. Totodată, pe lângă indicatorii de performanță deja existenți, vor mai fi adăugați alții. Noile schimbări vor fi introduse în contextul descentralizării serviciilor de sănătate mintală.

Tratamentul izolat în spitalele de psihiatrie va fi înlocuit treptat cu îngrijirile la domiciliu. Acest lucru este prevăzut în strategia Ministerului Sănătății în domeniul sănătății mintale pentru anii 2013-2016. Scopul reformei începute de autorități este ca bolnavii cu probleme de sănătate mintală să se afle cât mai mult timp în societate, fără să fie rupți de familie. Potrivit specialiștilor practica de a-i izola pe oameni nu le îmbunătățește starea de sănătate, ci din contră le acutizează boala.

Astfel, din 2014, medicii de familie sunt cei care vor urmări starea de sănătate a bolnavilor cu tulburări mintale. Tot ei vor avea sarcina să depisteze cazurile ușoare de demență și să prevină agravarea lor. Pentru că Strategia a fost deja aprobată medicii de familie vor avea foarte puțin timp pentru ca să învețe totul.

Potrivit planurilor Ministerului, până în 2014 urmează să fie organizate cursuri de instruire pentru medicii de familie pentru componenta de sănătate mintală, să fie revizuit programul de studii în universitățile de medicină, astfel ca îngrijirea pacienților cu probleme mintale să fie studiate din facultate, iar din 2016 să existe deja protocoale clinice standardizate pentru acordarea asistenței psihiatrice.

Autoritățile dau asigurări că doctorii care vor prelua acest segement de bolnavi vor fi remunerați în plus, iar pentru acest lucru vor fi oferite stimulente.

Strategia de dezvoltare a serviciilor de sănătate mintală la nivel de comunitate mai prevede ca, până în 2016, să fie construite cel puțin patru centre comunitare de sănătate mintală, care să conlucreze strâns cu medicina de familie. Ministerul Sănătății nu precizează costurile necesare pentru implementarea strategiei.

Ultimele statistici arată că în Republica Moldova există cel puțin 100.000 de oameni cu tulburări psihice, iar într-un singur an sunt înregistrați aproape 15 mii de cazuri noi de îmbolnăvire.