Redactor: Elena Cioina

În Moldova urmează să fie deschis în câteva săptămâni primul Centru al Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD). Acesta va activa în nordul țării, la Bălți, unde vor munci 24 de salvatori, paramedici și medici care vor interveni în situațiile de urgență majoră - accidente rutiere sau dezastre naturale. La ceremonia de lansare a noului Centru, România va dona cinci ambulanțe Republicii Moldova. „SMURD-ul deschis la Bălți va fi mai puțin eficient decât este în România”, afirmă Radu Ostaficiuc, șeful Centrului Republican Medicina Calamităților.

„Țara vecină are zonă muntoasă, sunt multe localități greu accesibile și pot interveni chiar și elicopterele SMURD. În Moldova avem o altă situație, nu avem zone ca să le numim greu accesibile. Distanța dintre centrele raionale și sate este doar de 30-40 km. În fiecare centru raional avem prezent Serviciul Medical de Urgență. Nu văd care ar fi deosebirea între o ambulanță care merge la pacient atunci când este solicitată sau echipa SMURD”, susține Radu Ostaficiuc, care este și reprezentantul Ministerului Sănătății la realizarea proiectului-pilot privind activitatea SMURD în Moldova.

█  Primul Centru SMURD din Moldova va fi funcțional în jumătate de an 

Acesta este un proiect prevăzut de Acordul semnat în februarie anul curent  între Moldova și România. Venind SMURD-ul  în Moldova parcă ar substitui activitatea Serviciului de Asistență Medicală de Urgență”.

În prezent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă are încheiate mai multe acorduri cu Departamentul Situații Excepționale și în cazul unor accidente grave, la fața locului ajung atât medicii, cât și salvatorii, afirmă Radu Ostaficiuc. „De fapt, facem același lucru pe care l-ar face o echipă SMURD. Când e vorba de vreun accident, de exemplu, 99 la sută dintre persoane apelează la 903 Serviciul de Asistență Medicală Urgentă”.

„SMURD-ul ar putea distruge un sistem bine organizat în Moldova”

O problemă despre care vorbește reprezentantul Ministerului Sănătății ar putea fi lipsa unei asistențe calitative, oferite pacienților cu polițe de asigurare medicală obligatorie. „O persoană are poliță medicală și are dreptul la o asistență medicală calificată, pe când i se va acorda asistență medicală de paramedic. Ar putea apărea chiar și litigii. Paramedicii acordă prim ajutor pentru o imobilizare, hemostază, pansament. La o discuție în mod particular cu reprezentanții din România în contextul în care serviciul se va extinde, ne-au spus că vor lua medici de la noi, adică, Serviciul de Urgență. În consecință, creăm două structuri - Serviciul de Asistență Medicală Urgentă și SMURD. Nu va fi eficient și nici serviciul nostru și putem ajunge în situația în care că se distruge un sistem bine organizat”, a conchis Radu Ostaficiuc.

█  Serviciul de Urgență din Moldova va avea două aeroambulanțe pentru transportarea pacienților în stare gravă. Deocamdată însă elicopterele nu sunt dotate corespunzător și nici banii nu au fost alocați 

„Salvatorii devin paramedici doar în 20 de zile”

Din cele cinci ambulanțe ce urmează a fi donate Republicii Moldova, două autospeciale de tip C vor avea echipaje formate din medic, asistent și paramedic, iar alte trei autospeciale de tip B, doar cu paramedici.
„Pe noi ne îngrijorează faptul că un salvator devine paramedic timp de 21 de zile, ceea ce este de neconceput. Un paramedic nu va avea dreptul să administreze nici un medicament, pe când în majoritatea situațiilor anume administrarea cât mai rapidă a preparatelor medicale salvează oameni și ameliorează starea sănătății. Termenul de pregătire este foarte mic, ar trebui însă să fie de 2-3 ani. Ar fi bine ca această instruire să fie la Colegiul de Medicină sau Universitatea de Medicină, dar nu la Departamentul Situații Excepționale. Un paramedic nu va pleca la un infarct miocardic, edem pulmonar sau nu va putea acorda ajutor la o stare de inconștiență”, continuă specialistul moldovean.

Echipele SMURD, formate din 3-4 membri vor acorda ajutor oamenilor din municipiul Bălți. Acordul mai prevede că în caz de necesitate, pe teritoriul Moldovei vor ajunge și două elicoptere de la Iași și Galați. Gestionarea și finanțarea acestor intervenții vor fi din partea României.

Centrul SMURD la Bălți urma să fie inaugurat la mijlocul lunii august, data a fost însă amânată pentru sfârșitul verii. Întrebat când va fi lansat totuși noul Serviciu, reprezentantul Ministerului Sănătății vorbește deja de un nou termen - luna septembrie.

După RFI

Articole relaționate:

„Studii” la SMURD. Mai mulți medici moldoveni vor merge în România pentru instruire 

Cu lumânări în loc de generatoare electrice, fără cărucioare și sisteme de alarmă . Majoritatea spitalelor din Moldova nu ar putea face față în cazul unor dezastre naturale 

Guvernul României a alocat milioane de lei pentru cele cinci ambulanțe pe care Moldova le va primi la lansarea serviciului SMURD