Autor: Irina Papuc

Studenții care învață peste hotare ar putea să nu mai fie obligați să cumpere polița de asigurare medicală obligatorie a Republicii Moldova, pentru perioada când se află în vacanță.

O inițiativă legislativă în acest sens a fost pregătită de deputatul PD, Valentina Stratan. Documentul, votat deja în prima lectură, prevede că tinerii care studiază în străinătate, dar vin în Moldova în vacanță, pentru stagieri sau cercetări, să fie scutiți de această taxă. Parlamentarul spune că a lansat inițiativa după ce a primit numeroase plângeri de la părinți. „Ei sunt revoltați de faptul că își trimit copiii la studii pe banii lor, iar statul îi forțează să achite pentru cele mai elementare servicii medicale“, a precizat Valentina Stratan.

Potrivit ei, legea actuală a fondurilor de asigurări obligatorii în medicină trebuie modificată în favoarea tinerilor studenți, iar un argument forte este și faptul că aceștia sunt o categorie socială fără venituri. Proiectul legislativ urmează să fie votat în a doua lectură la ședința din această săptămână.

Potrivit statisticilor, în străinătate învață aproxiamtiv 3.500 de tineri moldoveni. Anul acesta polița de asigurare medicală costă 3.318 lei, iar cei care nu și-o cumpără sunt acționați în judecată de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. De la începutul anului, au fost chemate în instanță peste 300 de persoane.