Autor: Virginia Dumitraș

Conform datelor preliminare ale Ministerului Sănătății, comparativ cu 2013, în perioada ianuarie-iunie ale acestui an a crescut numărul cazurilor de infecții intestinale acute, hepatite virale, pediculoză şi de infecții gonococice. Medicii atenționează că trebuie să avem grijă de igiena personală și de ce mâncăm.

Potrivit datelor statistice preliminare, dintre bolile infecțioase cele mai răspândite rămân a fi infecțiile respiratorii acute cu toate că în comparație cu perioada similară a anului precedent acestea s-au diminuat cu 22,2 de mii cazuri.

Cele mai multe cazuri de infecții respiratorii acute se înregistrează în municipiul Bălți (9,6 mii cazuri la 100 de mii de oameni). Pe locul doi este municipiul Chișinău (7,1 mii cazuri la 100 de mii de persoane), după care urmează raioanele Criuleni (5,0 mii cazuri la 100 de mii de moldoveni) și Ungheni (4,4 cazuri la 100 de mii de moldoveni) etc.

Potrivit acelorași date, în fiecare al doilea caz de infecții acute ale căilor respiratorii cu localizări multiple, este vorba despre copii.

 Cazurile de sifilis, în creștere printre adolescenții moldoveni. „Este în creștere, în special, sifilisul transmis de la mamă la făt“ 

În același timp, datele statistice arat că în acest an au crescut numărul infecțiilor intestinale acute. Astfel în 2014, numărul acestora a crescut cu aproape 1.000 de cazuri comparativ cu 2013. Tot în creștere sunt și cazurile de hepatite virale. Dacă în 2013, în perioada ianuarie-iunie s-au înregistrat 83 de persoane, în 2014 numărul acestora a ajuns la 111, cea mai frecvent întâlnită fiind hepatita de tip C.

În creștere sunt și unele boli „social determinate”. Este vorba despre infecția gonococică care de la 467 de cazuri înregistrate în 2013 a crescut la 487 de cazuri, dar și de pediculoză care de la 1.342 de cazuri în 2013 a ajuns la 1.518 de cazuri în 2014.

În scădere sunt cazurilor de tuberculoză a organelor respiratorii şi de sifilis, respectiv cu 151 şi 216 cazuri. Totodată, în ianuarie-iunie 2014 numărul purtătorilor virusului imunodeficienţei umane (HIV) a fost de 45 de persoane și au fost înregistrate 5 cazuri de boală SIDA.

Specialiștii recomandă să ne spălăm cât mai des pe mâini și să avem grijă ce mâncăm. „Nu am avut cazuri de Hepatită virală, dar am avut infecții intestinale acute. Pe timp de vară numărul acestora este în creștere pentru că e sezonul lor, probabil numărul acestora a crescut din cauză că moldovenii nu sunt foarte atenți la ceea ce mănâncă, în ce condiții sunt păstrate produsele. Este important ca moldovenii să respecte măsurile de igienă personală, să-și spele mâinile cu săpun, nu doar cu apă, să nu consume produse alterate și să verifice în special lactatele: brânzica, chefirul, laptele”, susține Natalia Robu, medic de familie la Centrul de Sănătate din Stăuceni.

Totodată, specialista spune că în acest an a avut un caz de pediculoză, două de sifilis și alte două de gonoree.

 

 Articole relaționate:

“Eliminările” vaginale – de la normă la patologie

Cazurile de sifilis, în creștere printre adolescenții moldoveni. „Este în creștere, în special, sifilisul transmis de la mamă la făt“ 

Republica Moldova, campioană la infecții cu sifilis și gonoree printre adolescenți