Redactor: Virginia Dumitraș

Este vorba despre căpuşe minuscule care au opt picioare. Sunt înrudite cu păianjenii şi arată ca un cornet de înghețată, cu picioare robuste la unul dintre capete.

Un studiu recent a dezvăluit faptul că organismele, invizibile cu ochiul liber, erau prezente la toți oamenii testaţi. Astfel, oamenii sunt gazde pentru două specii de căpuşe microscopice - Demodex folliculorum şi Demodex brevis, concluzionează oamenii de știință.

Demodex trăiesc în foliculii piloşi, îngropate cu capul în piele şi hrănindu-se cu substanțele uleioase secretate de aceasta. În trecut, cercetătorii credeau că aceste microorganisme, care fac parte din familia acarienilor, colonizau feţele a peste 85% din totalul oamenilor de pe Terra. În testele ADN realizate pe 29 de persoane, 100 de procente dintre aceşti voluntari în vârstă de 18 ani s-au dovedit a fi purtători de căpuşe Demodex, anunță Mediafax.

O serie de teste ulterioare, realizate pe alţi voluntari, au furnizat acelaşi procent de 100 de procente referitor la prezenţa căpuşelor pe feţele persoanelor monitorizate.

Oamenii de ştiinţă nu ştiu deocamdată în ce fel aceste căpuşe se răspândesc în rândul oamenilor. Una dintre teorii afirmă că microorganismele sunt transmise de la mame la bebeluşii lor prin intermediul alăptării.

 Cele mai contagioase boli

Persoanele tinere sunt cel mai puţin expuse în faţa riscului de contaminare cu căpuşe Demodex. În schimb, acestea au fost găsite pe aproape toate cadavrele studiate.

Căpuşele microscopice se deplasează cel mai probabil pe feţele oamenilor în timpul nopţii. Căpușele pot fi identificate în număr mai mare în regiunea nasului, a obrajilor și a frunții. Bunăoară, demodex folliculorum se hrănește cu secrețiile de sebum și celulele moarte ale pielii.

Specialiștii susțin că cele două tipuri de căpuşe ar putea provoca afecţiuni dermatologice care se caracterizează prin apariţia unor pete roşii persistente, asemănătoare cu arsurile solare.

În locurile unde cresc căpușe tinere, pielea se inflamează și apar coșuri și erupții. La început, pielea capătă un aspect neîngrijit, dar într-o etapa ulterioară, cantități mari de toxine eliminate de larvele în creștere produc blefarita ( o inflamație a pleoapelor), demodicoza sau blefaroconjunctivita cronică.

 

 Articole relaționate:

Și-a recăpătat părul pe tot corpul, după un tratament pentru artrită. Din cauza unei boli autoimune își pierduse chiar și genele 

Vitamina D, importantă pentru copilul tău

Băiatul care trebuie să poarte ochelari de soare tot timpul, pentru că are cristale în ochi. Boala îi poate curma viața