Autor: Irina Papuc

Inițiativa legislativă privind înființarea unui Colegiu al medicilor va fi transmisă în prealabil tuturor medicilor, pentru consultări. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul rundei de dezbateri publice, organizată astăzi. Medicii sunt chemați să-și formuleze obiecțiile și să se pronunțe în următoarele două săptămâni. Până atunci, autorul proiectului, deputatul PLDM Vladimir Hotineanu, promite să-și revizuiască poziția asupra punctului care i-ar obliga pe doctori să devină membri ai acestui Colegiu pentru dreptul de a profesa medicina. Să renunțe complet la o asemenea obligație Hotineanu, însă, nu vrea.

Spiritele s-au aprins în momentul în care s-a ajuns la această prevedere. În timp ce unii sunt de părere că viitoarea structură trebuie să aibă dreptul exclusiv de a licenția medicii sau de a examina petițiile în adresa acestora, alții au menționat că proiectul, în actuala sa redacție, insistă pe obligații, fără să le menționeze în detaliu și drepturile.

 „Trebuie să renunțăm definitiv la punctul care se referă la obligativitate. Este o încălcare a Codului Muncii, dar și a Constituției. Doctorii vor decide benevol. Putem însă să-i atragem în această strucură. Ori le oferim anumite facilități, ori ar fi bine să introducem un punct care să prevadă că licențierea se acordă doar celor care vor devenit membi de Colegiu. La moldoveni, dacă nu-i obligatoriu, atunci nu se mișcă nimic din loc“, susține deputatul PL Gheorghe Brega.

Totodată, acesta consideră că viitorul Colegiu ar trebui să beneficieze de mai multe drepturi depline, cum ar fi evaluarea nivelului de calificare profesională a medicilor, echivalarea studiilor obținute peste hotarele țării, dar și examinarea tuturor petițiilor la adresa medicilor. Colegiul ar trebui să devină instituția care emite avize în cazul deschiderii cabinetelor private, indiferent de statutul lor juridic, a mai adăugat Brega.

Poziția acestuia a fost susținută de fostul viceministru al Sănătății, Ion Mereuță, care a menționat că Ministerul Sănătății ar trebui să cedeze frâiele și să descentralizeze domeniul, prin împărțirea responsabilităților cu viitorul Colegiu. În replică, actualul viceministru, Octavian Grama, a spus că: „Nu ne este frică de descentralizare. Suntem cu toții (n.r. la Minister) de azi pe mâine.

Prorectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicoale Testemițanu“, Olga Cernețchi, consideră că proiectul abundă în prevederi ce fac referire la obligații. „Sunt prevăzute prea multe obligații, în timp ce drepturile viitorilor membri de Colegiu sunt specificate foarte vag și în mod generalist“.

Și deputatul PD, Valentina Stratan, a avut anumite obiecții. „Vreau să știu care este valoarea cotizațiilor, cine va face parte din conducerea Colegului și dacă vor renunța la funcțiile pe care le dețin acum“, a precizat ea.

Într-un final, autorul proiectului legislativ, Vladimir Hotineanu, a decis ca textul proiectului să fie trimis tuturor medicilor, pentru ca aceștia să-și expună opinia și să trimită în scris Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie opiniile lor. Acest lucru urmează să se întâmple în următoarele două săptămâni. Hotineanu dă asigurări că va ține numaidecât seama de opiniile colegilor de breaslă și va modifica textul proiectului său în conformitate cu sugestiile acestora, înainte de a-l prezenta deputaților pentru dezbateri în prima lectură.

Citește la aceeași temă: