Redactor: Ina Guțu

Să te menții în formă nu înseamnă că trebuie neapărat să petreci ore în șir în sălile de gimnastică, trâgând de fiare sau  alergând pe bandă până la epuizare, scrie Natural News. Un studiu recent, efectuat de cercetătorii de la Universitatea norvegiană de Știință și Tehnologie,  arată că, săptămânal, sunt suficiente 12 minute de activitate fizică intensă, pentru a menține nivelul ridicat de oxigen în țesuturile corpului și a reduce tensiunea arterială.

La studiul norvegienilor au participat 26 de bărbați inactivi și supraponderali, dar fără probleme de sănătate. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri, iar timp de 10 săptămâni au au fost incluși într-un program de antrenament. Jumătate dintre bărbați au practicat sport câte 4 minute, de trei ori pe săptămână, în timp ce volumul de activitate pentru al doilea grup a fost de patru ori mai mare:  câte 16 minute de antrenament,  de trei ori pe săptămână. 

Rezultatele au arătat că nu există mari diferențe în cele două grupuri.  Și în cazul bărbaților care s-au ocupat mai puțin timp cu sportul s-a constat o îmbunătățire a nivelului colesterolului și compoziției grăsimilor în organism, cu toate că rezultatele pozitive  erau puțin mai pronunțate în cazul celor celor care au făcut sport mai mult.

Acest studiu  demonstrează că este posibil să se reducă rata mortalității datorate afecțiunilor cardiovasculare, cu un minim de efort fizic, mult mai mic decât cel adesea recomandat, se arată în conluziile cercetătorilor norvegieni.  Aceștia sugerează că acest tip de exerciții fizice, de scurtă durată dar făcute la o intensitate înaltă, ar putea cu ușurință să fie introduse în activitatea zilnică a unei persoane, iar mai apoi să devină parte a unui program național menit să îmbunătățească sănătatea publică.

Pe de altă parte, un studiu anterior, realizat de oamenii de știință din Olanda, a deonstrat că și exercițiile fizice pe o durată mai lungă, dar mai puțin intense, sunt la fel de benefice pentru sănătate.