Autor: Sorina David

În Moldova va fi creat Institutul de Medicină Clinică. Fondatorul acestuia este Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”. Deocamdată nu este clar cu ce anume se va ocupa acesta, cert este că instituția va fi una publică și va comasa mai multe instituții medicale, care aparțin Ministerului Sănătății și Universității de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”. Cabinetul de miniștri a aprobat ieri o hotărâre în acest sens.

Astfel, Institutul de Medicină Clină urmează să absoarbă alte câteva instituții medicale - Clinica de asistență medicală primară și Clinica stomatologică, care se aflau până acum în gestiunea Ministerului Sănătății. De asemenea, din cadrul acestui Institut ar urma să facă parte Centrul de cultivare a plantelor medicinale, Centrul farmaceutic universitar, Centrul universitar de stimulare în instruire medicală și Centrul de recuperare ce aparțineau Universității de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”.

Potrivit Hotărârii de Guvern, în cadrul Institutului de Medicină Clină urmează să muncească același personal angajat în fiecare instituție absorbită, iar salarizarea lor se va face din fondul Companiei Naționale de Asigurări Medicale.

Viceministrul Sănătății, Octavian Grama a declarat pentru Sănătate INFO că Institutul de Medicină Clinică vine doar să comaseze într-o singură instituție centrele și clinicile menționate și nu să schimbe modul de fncționare a acestora.

„Proiectul Hotărârii de Guvern vine din partea Universității de Medicină și Farmacie din Moldova. Chiar ei au scris acest document, dar pentru că nu puteau să-l promoveze la Guvern fără Ministerul Sănătății a ajuns la noi. Acest document nu prevede schimbări esențiale, doar că două instituții care acum aparțin Ministerului Sănătății vor trece deja în gestiunea Universității de Medicină”, a precizat viceministrul Sănătății, Octavian Grama.

  Crearea unui Spital Universitar în Moldova rămâne în continuare un vis. Autoritățile nu au avansat sub nicio formă cu discuțiile, iar studenții de la medicină spun că sunt ignorați în totalitate 

Deși documentul nu vine să facă schimbări esențiale în sistemul de sănătate și nici în cel de instruire medicală, acesta a stârnit discuții aprinse la ședința de ieri a Guvernului.

Președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca a ținut să se precizeze dacă Institutul de Medicină Clinică va fi o instituție de educație, de perfecționare sau de cercetări. Inițial viceministrul Grama a menționat că în acest Institut se vor face cercetări științifice. Din acest motiv, Gheorghe Duca a solicitat ca documentul să treacă avizarea Academiei de Științe. Ulterior Grama a precizat pentru Sănătate INFO că în cadrul Institutului nu se vor face cercetări științifice.

„Este un proiect al Universității de Medicină, de aceea nu cunoșteam toate detaliile despre el. Ulterior însă am discutat cu colegii de la minister, care au precizat că totuși nu se vor face cercetări științifice în acest Institut, de aceea nu este nevoie de avizul Academiei de Știință”, a explicat Grama.

Potrivit Hotărârii de Guvern cu privire la crearea Institutului de Medicină Clinică, instituția nou creată va contribui la dezvoltarea și fortificarea procesului de instruire universitară, postuniversitară de rezidențiat, dar și de perfecționare a cadrelor medicale din Moldova. În document se mai precizează că majoritatea universităților de medicină din întreaga lume dispun de un spital universitar sau de o clinică universitară, prin urmare și Moldova are nevoie de un asemenea Institut. 

 

 █ Articole relaționate: 

Clinici universitare, deschise la privați printr-un ordin echivoc

Ministerul Sănătății intenționează să preia în gestiunea sa toate spitalele administrate în prezent de Căile Ferate ale Moldovei